Pala prva kazna, pa odmah maksimalna: zbog kabotaže vozač kažnjen sa 520, prevoznik sa 5.200 EUR

Već tokom prve dve sedmice primene novih pravila o kabotaži u Norveškoj izrečene su kazne u vrednosti od nekoliko hiljada evra, piše trans.info.

Kako se navodi, od početka marta, inspektori norveške Uprave za javne puteve izrekli su novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 65.900 evra (757.000 norveških kruna). Uzimajući u obzir maksimalnu kaznu od 60.000 NOK (oko 5.222 evra) za prevoznika i 6.000 NOK (oko 522 evra) za vozača, procenjuje se da je kažnjeno između desetak i nekoliko desetina kompanija.

Do kraja februara su za određene prekršaje – između ostalog i u oblasti kabotaže, kazne izricane nakon proceduralnih postupaka, nakon što su inspektori slučaj prijavljivali policiji. Od 1. marta, međutim, norveška Uprava za javne puteve može izreći novčane kazne vozačima i prevoznicima za određene saobraćajne prekršaje i na licu mesta, tokom provera na putu.

Prvu kaznu inspektori su izrekli beloruskom vozaču koji je bio za volanom kamiona litvanskog prevoznika. Slučaj se dogodio na kontrolnom punktu na E6, neposredno pre ulaska u Oslo.

Transportna kompanija za koju vozač radi kažnjena je sa 60.000 norveških kruna (oko 5.222 evra), jer nisu imali važeću dozvolu. Sam vozač je takođe kažnjen sa 6.000 norveških kruna (oko 522 evra), a vozilo je bilo „zaplenjeno“ dok kazna nije plaćena. Ovo je maksimalna kazna koju inspektori mogu izreći tokom inspekcije.

Još jedna važna promena koja je stupila na snagu 1. marta je mogućnost da inspektori postavljaju blokadu na točkove kamiona.

– Sada imamo mogućnost da postavimo blokadu na točkove kako bismo bili sigurni da će kazna biti plaćena. Pre uvođenja te mogućnosti, često se dešavalo da vozilo sutradan nestane i da nismo znali da li je taksa plaćena ili ne – rekao je inspektor Andre Johanesen za norveške medije.

Inspektor je istakao i da prevoznici imaju pravo žalbe na kaznu u roku od tri nedelje ako firma ima dokumentaciju koja je nedostajala tokom pregleda.

Norveški mediji proteklih dana izveštavali su u još jednom sličnom događaju, u kome je glavni „junak“ bio Uzbekistanac koji je vozio za nemačku kompaniju. U ovom slučaju je kažnjen samo prevoznik, koji je morao da plati 60.000 norveških kruna kako bi vozač mogao da nastavi put.

Na spisku prekršaja u vezi sa kabotažom, koje norveška uprava za javne puteve sada može da kažnjava tokom provera na drumu, nalaze se sledeći slučajevi: ako nije moguće dokumentovati međunarodno putovanje u Norvešku, ako je kabotaža obavljena više od sedam dana nakon završetka poslednjeg međunarodnog putovanja, ako je izvršeno više od tri kabotaže po odobrenju Zajednice/nakon međunarodnog prevoza, ako je kabotaža počela pre istovara međunarodnog transporta itd. Uprkos novim ovlašćenjima norveške Uprave za javne puteve, upravni postupci će se i dalje pokretati u slučajevima ozbiljnih prekršaja, podsećaju nadležni.

Foto: Pixabay.com/ilustracija