Predrag Dimitrijević, invoitix ag Srbija – Pripremamo veliki projekat finansiranja domaćeg transporta

Vreme predstavlja najvažniji resurs za jednu transportnu kompaniju i u narednim godinama možemo očekivati velike promene i unapređenja baš u službi optimalnijeg iskorišćenja vremena. Ubrzaće se procesi koji nisu vezani konkretno za sam prevoz robe, nego za sve one propratne aktivnosti. Očekuje nas potpuna automatizacija procesa povezanih sa transportom, kaže u intervjuu za portal PlutonLogistics Predrag Dimitrijević, zamenik šefa kancelarije invoitix ag Srbija.

Fin-tech kompanija sa sedištem u Švajcarskoj donela je pre tri godine na naše tržište velike promene u oblasti finansiranja transportne industrije, pružajući prevoznicima u međunarodnom transportu robe različite usluge u oblasti poboljšanja likvidnosti, kao i zaštite od rizika u poslovanju. Njihov model, osim sada već dobro poznate isplate faktura za manje od 48 sati, karakteriše i to da je celokupan postupak digitalizovan, pa prevoznici korišćenjem aplikacije zasnovane na cloud-u, sa bilo koje lokacije, štede i vreme i novac.

U uslovima rastuće neizvesnosti i sve složenijeg poslovnog okruženja, značaj ovakvih mogućnosti dodatno raste.

Na početku poslednjeg kvartala 2022. godine, koji je obeležila i promena vizuelnog identiteta kompanije, naš sagovornik sumira odlične rezultate i otkriva da planovi invoitix-a za 2023. obuhvataju i velike projekte u oblasti finansiranja domaćeg transporta. 

PL: Kompanija invoitix donela je velike promene na naše, ali i na celokupno evropsko tržište, kada je reč o finansiranju transportnih kompanija. Za četiri godine stigli ste do prisustva u 30 evropskih zemalja, preko 210.000 procesuiranih i isplaćenih faktura, više od 14.300 korisnika. Kome pripadaju zasluge za takav brzi rast?

– Ključ uspeha je u paleti usluga koje nudimo. Osim osnovne usluge finansiranja faktura, našim klijentima omogućavamo da na jednostavan način, putem naše online platforme, saznaju kreditnu sposobnost svojih potencijalnih klijenata. Kada prihvate i izvrše transport, naši korisnici putem platforme, na zaista jednostavan način, vrše fakturisanje prema svojim klijentima. Naravno, isplata faktura u roku od 48 sati je nešto što je veoma bitno, a mi često vršimo isplatu i za manje vremena.

Zadovoljni klijenti – to je ono na šta smo najviše ponosni. Kada čujemo od novog korisnika da nas kontaktira po preporuci kolega, tad znamo da dobro radimo svoj posao.

Na tržištu Balkana smo od 2020, preko kancelarije u Beogradu, i zaista smo ostvarili odličan rast za kratko vreme. Sve je to posledica dobrog planiranja i dobre usluge.

Proučili smo tržište i ustanovili da transportne kompanije ne mogu lako pronaći stabilnog finansijskog partnera koji bi im olakšao njihovo poslovanje, a pogotovo ako su to kompanije koje su nove u poslu ili trenutno imaju manji obim posla.

PL: Sada je tu i novi brending kompanije. Koja je poruka koju želite da prenesete i šta su ciljevi sa kojima ste ušli u ovaj veliki projekat?

– Zaista je bio veliki projekat, no bio je neophodan, a rezultati nas čine veoma zadovoljnim i ponosnim. invoitix raste i razvija se i prevazišli smo startup fazu. Sada kao firma sa dobrim i sigurnim temeljima, sa jasnim planovima za budućnost, potražili smo novi glas. Rebranding nam je omogućio taj profesionalniji, jasnije formulisan glas, kojim bolje prenosimo svoju poruku, misiju i viziju kompanije. I naš logo je promenio dizajn, modernizovali smo ga, ali smo želeli da se ne raskine veza sa prethodnim, odnosno sa onim što je bilo vizelni identitet invotix-a od samog osnivanja.

Uskoro će startovati i naš novi sajt. Biće na staroj adresi, ali će imati potpuno drugačiji izgled i što je najvažnije, informacije će biti mnogo dostupnije, detaljnije i jasnije – za naše postojeće klijente, kao i one koji tek traže rešenje za finansijsku saradnju.

PL: Kako izgleda biti deo menadžerskog tima u fin-tech startapu koji raste velikom brzinom? Koji su najvažniji izazovi sa kojima se suočavate, kada poslujete u industriji koja se neprestano menja i među prvima je na udaru u situacijama kao što su pandemija, energetska kriza…?

– Biti deo uprave kompanije koja se razvija od startup faze i nezadrživo prelazi u fazu čvrstog poslovanja veliko je profesionalno zadovoljstvo.

Transport predstavlja dinamično radno okruženje i mi se svakim danom trudimo da ispratimo sve promene koje se dešavaju na tržištu. Možemo se pohvaliti da na tržištu Balkana, mi predstavljamo nosioce i pokretače tih promena u oblasti finansiranja transporta.

Izazova ima, i situacija u Evropi sa energetskom krizom i ekonomskom nestabilnošću predstavlja veliki izazov, ali mi u invoitix-u spremni smo da se izborimo.

To smo već dokazali tokom kriznog perioda pandemije korona-virusa, kada smo nastavili da radimo u istom režimu – bez smanjenja obima posla i bez nametanja dodatnih troškova našim klijentima. Verujemo da ćemo se uspešno izboriti i sa postojećim i nadolazećim krizama.

PL: Hajde da nakratko rezimiramo 2022. – kako je ova godina izgledala za invoitix? Šta je u fokusu za naredni period i koji ciljevi su ucrtani za 2023?

– Što se tiče 2022. godine, završili smo treći kvartal, ali se već sada možemo pohvaliti ostvarenim rezultatima. U ovoj godini započeli smo značajne projekte koji će umnogome olakšati poslovanje našim klijentima. Pokrenuli smo program kartica za gorivo, otvorili kancelarije u nekoliko evropskih zemalja i proširili svoje timove u svim invoitix ograncima širom Evrope.

U planu za 2023. imamo dalje širenje u Evropi, a pogotovo po tržištima njenog jugoistočnog dela.

Intezivno radimo i na velikom projektu finansiranja domaćeg transporta, ali o tome ćemo vaše čitaoce blagovremeno obavestiti.

Ovo je veliki korak za unapaređenje naše usluge i nešto što će definitivno biti u fokusu u narednom periodu za sva naša tržišta: od Španije, preko Češke, Poljske i Litvanije, do Rumunije, Bugarske, Srbije, i ostalih zemalja regiona.

PL: Ono što je značajno je da invoitix kompanija sa jasnom vizijom za budućnost. Recite nam nešto više o tom dugoročnom planiranju. Šta vi lično prognozirate – o čemu ćemo razgovarati za tri godine godine, kada je invoitix u pitanju?

– Transportna industrija je izuzetno dinamična industrija. Promene su svakodnevne.

Uzimajući u obzir da vreme predstavlja najvažniji resurs za jednu transportnu kompaniju, u naredne 3 godine možemo očekivati velike promene i unapređenja baš u službi optimalnijeg iskorišćenja vremena. Ubrzaće se procesi koji nisu vezani baš za sam prevoz robe, nego za sve one propratne aktivnosti. Očekuje nas potpuna automatizacija procesa povezanih sa transportom.

Kompanije će morati brže da reaguju i brže prihvataju poslove, da sprovedu automatizaciju procesa praćenja kamiona, kao i koordinaciju sa istovarnim mestima. Invoitix će se truditi da sve one dodatne aktivnosti, kao što su naplata, kupovina goriva na putu itd., učini što efikasnijim i svoje usluge približi korisnicima.