Predstavljen prvi potpuno električni transporter automobila

Da li ste ranije razmišljali o tome da bi električni automobili trebalo da se transportuju električnim kamionima? Novo vozilo brenda Futuricum, koje stiže iz Švajcarske, omogućiće da elektromobili do prodajnih mesta stužu uz nultu emisiju štetnih gasova.

Švajcarski proizvođač električnih kamiona Designwerk, naime, predstavio je početkom marta prvi potpuno električni autotransporter – Futuricum Carporter 26E. 

Provajder transportnih usluga Galliker Transport, proizvođač karoserija Kassbohrer i Futuricum – brend električnih kamiona Designwerk grupe, zajednički su razvili i napravili ovo vozilo, za koje je kao baza korišćena šasija Volvo FM. Designwerk i Volvo grupa imaju uspešnu saradnju već nekoliko godina, a mnoga vozila marke Futuricum bazirana su upravo na Volvo šasiji.

Ukupna težina novog kamiona je 26 tona. Opremljen je sa četiri litijum-jonske baterije ukupnog kapaciteta 900 kWh i elektromotorom koji razvija 500 kW (680 ks). Nakon upotrebe, akumulatori se pune preko noći. Ako je potrebno brzo punjenje, postoji mogućnost punjenja 80% instaliranog kapaciteta baterije za sat i 45 minuta.

Galliker Transport koristiće prvi Futuricum Carport 26E za isporuku novih, električnih automobila – na švajcarskim putevima će ovo vozilo svakodnevno prelaziti udaljenosti od oko 450 kilometara. Zanimljivo je i da Carporter 26E ima specijalnu dozvolu za nošenje dodatnog tereta, zbog veličine baterije.

– Putnički automobili na električni pogon od danas mogu da se isporučuju zastupnicima, sa nultom emisijom štetnih gasova. Za proizvođače automobila i za nas važno je da damo dalji doprinos održivoj mobilnosti – rekao je kaže Tobias Vulser, osnivač Designwerk grupe.

Izvor/foto: designwerk.com