Prihod “Luke Koper” u 2015. iznosio 173 mil EUR

Luka Koper Foto: luka-kp.si
Luka Koper Foto: luka-kp.si

U slovenačkoj luci Koper prošle godine je pretovareno 607.000 automobila i 790.000 kontejnera, što je 17% više nego u prethodnoj godini, a lučki koncesionar “Luka Koper” je objavila da je u 2015. dodatno poboljšala rezultate poslovanja i ostvarila 173 mil EUR prihoda.

Prihod od poslovanja povećan je za 12% prema 2014. godini, dok je ukupni prekrcaj tereta iznosio 20,7 miliona tona, što je povećanje za 9% prema 2014, objavila je uprava te kompanije. Prevoz kontejnera i automobila sa Dalekog istoka za zemlje srednje Evrope najznačajniji je segment poslovanja kompanije i ključ njenog uspešnog razvoja u poslednjih dvadesetak godina.

Istovremeno, Slovenija planira konkretne projekte kako da luku Koper u sledećih desetak godina učini još zanimljivijom kroz gradnju moderne brze pruge Koper-Divača, kojom bi se povećao transportni kapacitet luke i njena konkurentnost prema drugim jadranskim lukama, a u taj bi projekat, prema očekivanjima, trebalo uložiti oko 1,4 mlrd EUR.

Slovenački mediji navode da slovenačka vlada računa i na investicije u taj projekt od država koje su orijentisane na Koper, poput Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, a za to su naročito zainteresovani Mađari, koji bi želeli da dobiju i koncesiju za svoje operatere u samoj luci.