Prevezao ga kolega: Kažnjen sa 15.000 evra zbog nepoštovanja dnevnog odmora

Prevoznik, koji takođe radi i kao vozač, kažnjen je sa 115.000 danskih kruna (skoro 15.500 evra), jer on i njegov kolega nisu imali obavezan 9-časovni odmor između dva dnevna perioda vožnje.

Vozače je zapravo preko noći prevozio treći kamiondžija i smatrali su da su u tom periodu poštovali potrebne sate odmora.

Tokom rutinske kontrole u ​​Danskoj u subotu, policajci su zaustavili kamion i njegova 3 vozača, koji su svi bili iz Holandije.

Prilikom provere podataka tahografa, policijski službenici su ustanovili da su dvojica vozača u petak izvršila svakodnevni radni period vožnje u Holandiji. Tada je treći vozač seo za volan i prebacio ih u Padborg u Danskoj. Zatim je napustio vozilo, a posao su preuzeli prvobitni vozači.

Međutim, ova praksa se ne računa kao vreme odmora. Prema tome, kao rezultat nepoštovanja potrebnog vremena za odmor (uz neke dodatne manje prekršaje), holandski prevoznik je morao da plati depozit od 115.000 DKK (približno 15.500 evra), a i on i drugi vozač su morali da odmore 9 sati pre nego što je kamion mogao da nastavi putovanje.

O konačnoj novčanoj kazni sud će odlučivati naknadno.

Da li se transport dok ne vozite računa kao vreme odmora?

Pravila vožnje i odmora zahtevaju od vozača najmanje 9 sati odmora između dnevnih perioda vožnje. Međutim, putovanje u vozilu dok vozi drugi vozač ne računa se kao vreme odmora. To je glavni razlog zašto su dvojici vozača izrečene tako visoke novčane kazne.

Kada se dva vozača prevoze kamionom između dva radna perioda, to se ne može opisati kao odmor. U praksi to znači da dva gore pomenuta dva vozača uopšte nisu poštovala vreme odmora.