Primena Zakona o transportu opasnog tereta može da počne – Licencirano nekoliko centara za obuku savetnika

Uprava za transport opasnog tereta pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture osposobila je nekoliko licenciranih centara za obuku savetnika za bezbednost transporta opasnog tereta, što je stvorilo uslove za početak primene zakona koji reguliše ovu oblast.

Direktor Uprave Bojan Tomić je podsetio da je Zakon donet još pre tri godine s ciljem usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim sporazumima, a do sada je doneto 11 propisa, od potrebnih 44.

On je dodao da je u toku izmena međunarodnih propisa u transportu opasnog tereta, koja će početi da se primenjuju od 2015. godine.

Navodeći da je najteže bilo identifikovati sve učesnike u transportu opasnih materija, Tomić je napomenuo da se često transport meša sa prevozom, mada je u pitanju širi pojam. Najznačajniji učesnici su petrohemijska industrija, veletrgovina hemikalijama, bolnice i prehrambena industrija.

Kako je ukazao, najosetljivije je pitanje regulisanja transporta eksploziva i opasnih otpadnih materija, gde se posebno mora obezbediti monitorinig zaštićenih mesta, kao što su izvorišta vode i naseljena mesta.

On je najavio da predstoji veliki rad na proceni rizičnih saobraćajnica u Srbiji, jer je u toj oblasti stanje dosta loše, s obzirom da ne postoji spisak bezbednih trasa, već je transport uređen drumskom signalizacijom, koja je takođe u dosta lošem stanju.

Zakon je predvideo da učesnici u tom transportu moraju imati licencirane savetnike, osim ako je reč o uzorcima. U decembru su počeli sa radom i inspektori koji će kontrolisati drumski, železnički i vodeni saobraćaj.

Tomić je podsetio da je Zakon o transportu opasnog tereta, posle više od dve decenije, zamenio Zakon o prevozu opasnih materija iz 1990. godine, koji nije omogućavao primenu međunarodnih sporazuma.

Licencirani centri za obuku savetnika

1. Institut za nuklearne nauke „Vinča“, p.fah 522, Beograd za ADR i RID
2. Mašinski fakultet Beograd -Laboratorija CIAH, Kraljice Marije 16 za ADR i RID
3. Mašinski fakultet u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, za ADR i RID
4. „Trigon Inženjering“ Zemun, 22.oktobra 27 za ADR, RID i ADN
5. „Cotot“ Novi Sad, Maksima Gorkog 39 za ADR, RID i ADN
6. „Inkoplan“ Niš, Cara Dušana 101/IX/3 za ADR i RID
7. „Plamen 014“ Valjevo, Koste Abraševića 7 za ADR i RID

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.