Prvi TIR prevoz iz Evrope u Kinu stiže za samo 12 dana

Prvi uspešan TIR prevoz iz Evrope u Kinu završen je u utorak posle putovanja dugog 7,400 km od Nemačke do Khorgosa, glavne kineske kopnene luke i drumske luke.

Prevozeći 12 tona maziva za automobile u izazovnim zimskim uslovima, kamion TIR je započeo svoje putovanje dugo 7.400 km u Nemačkoj, ulazeći u Poljsku i putujući kroz Belorusiju, Rusiju i Kazahstan do Kine za samo 12 dana bez ometanja ili problema sa carinom.

Ovaj prevoz TIR-a dolazi nakon prošlogodišnjeg, prvog TIR prevoza iz Kine u Evropu (Khorgos – Poljska, 7.000 km u 13 dana), koji su zajednički sproveli IRU i vodeće globalne logističke kompanije, CEVA i Alblas.

Operativnost TIR-a u Kini omogućava putnom koridoru Kina-Evropa-Kina da ponudi odličnu priliku za jačanje međunarodne trgovine. Završetak ovog poslednjeg uspešnog pilot-testa iz Evrope u Kinu označava punu aktivaciju „od vrata do vrata“ TIR operacije između Kine i Evrope.

Prema jednoj proceni, TIR drumski saobraćaj u Kini i Evropi mogao bi transportnim kompanijama da osigura uštedu do 50% u odnosu na troškove vazdušnog transporta, a i najmanje deset dana u prevozu u poređenju sa železnicom.

„Značajna prekretnica za drumski transport“

Generalni sekretar IRU-a Umberto di Preto (Umberto de Pretto) rekao je:

Ovaj TIR prevoz predstavlja značajnu prekretnicu za operacije duž koridora Kina-Evropa, koji će sada doneti ekonomske i socijalne koristi svim zemljama duž rute Pojas i put. TIR igra značajnu ulogu u međunarodnom transportu i trgovini između Evrope i Kine.

Siebe Alblas, izvršni direktor Alblasa, transportne kompanije koja je obavljala pilot-testove TIR-a između Kine i Evrope, izjavio je:

– Predviđamo veliku budućnost za drumski transport između Kine i Evrope. Dva pilot-testa dokazuju da su oba pravca putne linije Kina-Evropa pod TIR-om spremna da postanu potpuno operativna, sa troškovima od vrata do vrata i rokovima isporuke koji su veoma konkurentni u poređenju sa drugim vidovima transporta.

Kazahstan i Kina otvorili su granični prelaz na Khorgosu septembra 2018. godine kako bi povećali transport i trgovinu duž novog brzog autoputa dugog 8.445 km koji spaja Zapadnu Kinu sa Zapadnom Evropom.

Danas je 76 ugovornih strana širom sveta ratifikovalo TIR Konvenciju UN-a. Preko 34.000 transportnih i logističkih kompanija već koristi TIR za brz i pouzdan transport robe preko međunarodnih granica.

Izvor: iru.org