Radno vreme vozača: Švedska predlaže pravilo „dva dodatna kilometra“

Pravila u vezi sa tahografima ponekad mogu izgledati potpuno haotično. Švedska agencija za ekonomiju i regionalni razvoj (Swedish Agency for Economic and Regional Growth) smatra da su ograničenja vremena vožnje, pauza i odmora komplikovana i nedovoljno fleksibilna. Šveđani procenjuju, piše trans.info, da čak 80-90% kršenja ovih propisa može biti posledica neznanja i predlažu jednostavno rešenje za pomoć vozačima – dva “dodatna” kilometra dnevno.

Kako navode, ne postoje propisi koji bi olakšali svakodnevne aktivnosti vozača – zbog postojećih pravila, često je teško organizovati odlazak do autoperionice ili servisne stanice, promeniti mesto parkinga itd. Takođe, ukoliko želite da završite neke privatne poslove tokom pauze, to je još složeniji – ako ne i nemogući – zadatak.

Rešenje koje Šveđani predlažu podrazumevalo bi da se vozačima omogući da voze do 2 kilometra dnevno, čak iako je radno vreme isteklo. Za to im ne bi bila potrebna nikakva posebna pojašnjenja, te se ne bi morali pribojavati novčane kazne. Svaki vozač jednostavno bi imao “dodatna” dva kilometra – u bilo koje svrhe.

Sličan sistem već funkcioniše u Sjedinjenim Državama – gde nema ograničenja kilometraže “za privatne svrhe” nakon radnog vremena – jedno prikolica mora biti parkirana. Takođe, u Kanadi je za te namene dozvoljeno do 75 kilometara dodatne vožnje, što omogućava punu slobodu kretanja, piše trans.info, podsećajući da zasad nije izvesno hoće li i u kom trenutku ovaj predlog stupiti na snagu i u Švedskoj.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.