Sistemi za praćenje pritiska u gumama – Novi EU propisi menjaju način upravljanja flotom

Sistemi za praćenje pritiska u gumama (tire-pressure monitoring systemTPMS) već dugi niz godina zakonska su obaveza u mnogim kategorijama vozila. U zakonodavstvo Evropske unije ušli su 2012. godine, najpre za putnička vozila.

Tokom 2022, tačnije u julu ove godine, na snagu je stupila prva faza Uredbe UN ECE R 141, kojom se – po prvi put – zahteva sistem za praćenje pritiska u gumama i kod prikolica. 

U ovoj fazi, on je deo obavezne opreme svih novih modela teretnih prikolica, koje su po prvi put homologovane u Evropskoj uniji. Druga faza podrazumeva da će praćenje pritiska u gumama postati obavezno za sve novoregistrovane prikolice, i ona stupa na snagu u julu 2024, podseća specijalizovani portal etransport.si.

UN ECE je regulatorni okvir Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu, a primenjuje se i van granica EU, u zemljama kao što su Velika Britanija, Rusija, Turska, Južna Afrika, Australija i mnoge druge, navodi se.

UN ECE R 141 definiše obim funkcija sistema za nadzor pritiska u pneumaticima: vozač mora dobiti upozorenje u roku od deset minuta ako dođe do gubitka pritiska većeg od 20% ili ako sistem ne radi ispravno.

Sistemi za praćenje i upravljanje pritiskom u gumama moraju automatski da kompenzuju odstupanje pritiska od 5% u roku od deset minuta. Upozorenje mora biti istaknuto u kabini vozača; podaci senzora sistema mogu se preneti preko kabla ili bežično, prenosi etransport.si.

Zbog čega je ovo važno? 

Održavanje ispravnog pritiska u gumama je od suštinskog značaja za bezbednu vožnju, ali ono takođe može značajno smanjiti ukupne troškove upravljanja voznim parkom. Održavanje ispravnog pritiska u gumama produžava njihov vek trajanja, smanjuje potrošnju goriva, poboljšava rukovanje vozilom i bezbednost na putu, te smanjuje vreme tokom kojeg vozilo nije u pokretu.

Zbog toga je od suštinskog značaja da se na vreme predvidi i otkrije svaka anomalija, navode specijalizovani portali, ističući da će novi zakonski propisi imati značajan uticaj na način upravljanja flotom prikolica u budućnosti.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.