Slovenački i hrvatski prevoznici traže poštena pravila u međunarodnom transportu

Slovenački i hrvatski prevoznici su u Ljubljani upozorili na probleme te delatnosti zbog zakonskih propisa nekih država EU-a kojima se strani vozači tretiraju kao radnici iz inostranstva te se složili u oceni da je reč o pokušajima suzbijanja strane konkurencije, a najavili su da će s problemima upoznati i evropsku poverenicu za promet Violetu Bulc.

– Transportne usluge u međnarodnom saobraćaju  ne mogu se izjednačavati sa ostalim uslugama, a vozač koji obavlja te usluge ne može, po našem mišljenju, biti tretiran kao na primer građevinski radnik koga je u inostranstvo poslao njegov poslodavac –  kazao je u izjavi za medije predstavnik slovenačkih prevoznika Peter Pišek, nakon sastanka Sekcije za saobraćaj koja deluje u okviru Slovenačke privredne komore i predstavnika Udruženja hrvatskih drumskih prevoznika.

Pišek ističe kako je saradnja slovenačkih i hrvatskih prevoznika koji rade u međunarodnom saobraćaju vrlo značajna.

– Jedni na druge moramo gledati kao na partnere, a ne na konkurente. Zajedno možemo biti jači u odnosima prema državi na nacionalnom i međunarodnom nivou – kazao je Pišek, založivši se za jedinstveno uređenje pravila o transportnoj delatnosti na nivou Evropske unije.

Osim Francuske, Nemačke, Austrije, Italije i Holandije, koje strane prevoznike tretiraju kao radnike iz inostranstva, slične se mere na području međunarodnog prevoza spremaju i u Španiji i ostalim evropskim državama, upozorava se u saopštenju slovenačke komore.

Slovenački i hrvatski prevoznici će stoga evropskoj poverenici za saobraćaj Violeti Bulc uputiti zahtev za slobodno kretanje robe i usluga, a koje sada nije moguće zbog brojnih administrativnih barijera u nizu država.

Najavljuju da će zajedno s kolegama iz Mađarske na sastanku predviđenom za idući mesec poverenicu Bulc upoznati s problemima s kojima se susreću.