Srpskom prevozniku 2.500 evra kazne zbog falsifikovane CEMT dozvole u Poljskoj

Poljska policija objavila je prošle sedmice da je na autoputu A1 u Šleskoj otkriven slučaj falsifikovane CEMT dozvole u srpskom kamionu, zbog koga prevozniku može da sleduje kazna od čak 12.000 poljskih zlota (više od 2.500 evra).

Kako je saopštio WITD (Wojewodzki Inspektorat Transportu Drogowego), prilikom pregleda 24. septembra vozač kamiona iz Srbije pokazao je međunarodnu CEMT dozvolu sa istim brojem kao ona koja je pregledana tokom marta. To ne bi bilo ništa iznenađujuće – na kraju krajeva ove dozvole važe tokom cele godine i mogu se koristiti za putovanja mnogo puta. Međutim, inspektori su uporedili sliku dozvole koja im je predočena u martu sa onom koju su upravo kontrolisali i otkrili da je – i pored istog jedinstvenog broja – reč o dva različita dokumenta.

– Oni su različito popunjavani u polju imena preduzetnika i praktično svi pečati su utisnuti na manje-više različitim mestima na dokumentu. Inspektori su izvukli još jedan interesantan zaključak iz analize putnog dnevnika koji je pratio ovu dozvolu. U dnevnik vozač upisuje svako svoje putovanje sa i bez tereta. Inspektori su proverili da je prilikom martovskog pregleda, kada je predočena naizgled ista dozvola, vozilo sa tom dozvolom zapravo utovareno – u Švedskoj – navodi se u saopštenju.

Budući da dozvola koju su kontrolisali nije bila važeća, a vozač nije imao drugu, prevozniku preti kazna od 12.000 zlota. Takođe, on je bio u obavezi da dobije važeću dozvolu da bi uopšte mogao da nastavi prevoz.

Kako se navodi u saopštenju, slični slučajevi su se već desili nekoliko puta ove godine. Ispostavilo se da neki strani prevoznici, koji koriste međunarodne CEMT dozvole, imaju više od jedne kopije dozvole sa istim brojem.Takav postupak je nezakonit, jer čak iako se istom prevoznika izda više dozvola, svaka ima svoj broj, jedinstven u datoj zemlji. Sve ukazuje na praksu falsifikovanja dozvola da bi ih bilo više, dodaje se.

Izvor/foto: katowice.witd.gov.pl