U deviznoj blagajni prevoznika 1.000 EUR – Na snagu stupila nova odluka NBS

Na snagu je stupila izmenjena i dopunjena Odluka o slučajevima i uslovima plaćanja, naplaćivanja, uplata i isplata u efektivnom stranom novcu kojom je NBS propisala da rezident koji pruža usluge međunarodnog robnog i putničkog prevoza može u svojoj deviznoj blagajni držati efektivni strani novac za plaćanje naknade troškova za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenog koji vrši prevoz, kao i za plaćanje troškova u vezi s prevoznim sredstvom i robom na putu u inostranstvu – u iznosu koji predstavlja prosečno dnevno stanje efektivnog stranog novca na mesečnom nivou i koji ne prelazi 1.000 evra, navedeno je na sajtu udruženje „Pumedtrans„.

Ova odluka NBS doneta je na inicijativu Udruženja koja je podneta krajem januara ove godine. Naime, Udruženje je od NBS tražilo da omogući držanje efektivnog stranog novca u blagajni i to za izdatke putovanja u inostranstvo vozača i za plaćanje troškova u vezi sa vozilom i teretom na putu u inostranstvu. Ovakav zahtev obrazložen je time da srpski prevoznici koji obavljaju međunarodni prevoz tereta u drumskom saobraćaju svakodnevno rade sa efektivnim stranim novcem. Pre svega, zbog naknada troškova puta u inostranstvo i troškova u vezi sa prevozom i/ili vozilom (putarine i naknade za korišćenje ostale putne infrastrukture, parkiranje, gorivo i dr) i u daleko većem obimu nego privrednici drugih delatnosti. Smanjenje broja odlazaka u banku znatno bi pojednostavila i pojeftinila poslovanje prevoznika, naročito ako se u obzir uzme činjenica da su sedišta tranportnih preduzeća najčešće na obodima gradova, na značajnoj udaljenosti od banaka.

Prednosti uvođenja devizne blagajne za srpske prevoznike koji obavljaju međunarodni prevoz tereta u drumskom saobraćaju, zbog manjeg broja odlazaka su:

– manji troškovi organizacije (troškovi zaposlenog, troškovi puta zaposlenog do i od banke; procenjuje se da su ovi troškovi minimalno 500,00 dinara po svakom odlasku u banku, ali ovome treba dodati i troškove koji mogu nastati gubitkom, krađom i sl.),

–     manji troškovi bankarskih provizija (primer: provizija banke je 0,5% a ne manje od 650 dinara; na primeru jednog prevoznik za janur, trošak provizije iznosio je 10.175,00 dinara, dok bi isti iznosi bili 5.175,00 dinara da postoji blagajna efektivnog stranog novca, što je duplo manje).

– omogućavanje izvršenja prevoza za koje prevoznici dobijaju naloge u popodnevnim časovima ili vikendom, kada je zbog radnog vremena poslovnih banaka nemoguće podići novac za put u inostranstvo.

–   omogućavanje zamene vozača koja je neophodna u nekim situacijama poput bolesti vozača, iskorišćen maksimalan broj dana boravka naših vozača u državama Šengen zone, iskorišćeno maksimalno radno vreme vozača zbog nepredviđeno dugih čekanja na graničnim prelazima, na carinjenu, utovaru ili istovaru, isticanje dokumenata vozača (vozačka dozvola, lekarsko uverenje, pasoš i sl.), iznenadna potreba za vozačem koji poseduje dozvolu za prevoz opasnog tereta na nekom drugom prevozu, iznenadna potreba za vozačem koji poseduje karticu za digitalni tahograf i sl.

Ovde možete pročitati tekst ODLUKE

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.