Veće plate i bolji uslovi rada za VOZAČE kamiona u Austriji

Od 2022. godine u Austriji će se povećati plata za oko 50.000 vozača kamiona, saopštili su iz Privredne komore Austrije (WKO) i sindikata Vida.

Zarade u drumskom transportu od 1. januara 2022. biće veće za 4,96%.Osim toga, poslodavci i zaposleni su dogovorili doplatu od 0,5% na odgovarajuću godišnju inflaciju, za 2023. i 2024. godinu, piše wienerzeitung.at. 

– Imamo trogodišnji ugovor, koji je od suštinskog značaja za dugoročno planiranje u industriji – rekao je Ginter Reder, predsednik VKO.

Uzimajući u obzir prognozu inflacije za 2023. i 2024. godinu, plate vozača kamiona trebalo bi da u naredne tri godine porastu za oko 11%.

Logistička industrija se dugo suočava sa nedostatkom vozača kamiona, a pandemija je pogoršala situaciju. Povećanje nivoa plata trebalo bi da doprinese zadržavanju zaposlenih u drumskom saobraćaju i privlačenju novih kadrova.

Pored povećanja plata, dogovoreno je i fleksibilnije radno vreme. Uvedene su određene promene u obračunu redovnog nedeljnog radnog vremena, kao i produženje maksimalnog dnevnog radnog vremena. Nove mogućnosti za bolju ravnotežu posla i slobodnog vremena, značiće i privlačnije radno mesto, piše wienerzeitung.at.