Aerodrom u Nišu sprema nove cene za kargo avione

Foto: freeimages/Aureliy Movila
Foto: freeimages/Aureliy Movila

Usluge sletanja i poletanja teretnih aviona sa niškog aerodroma uskoro će biti povećane. Ovu odluku podržalo je Gradsko veće na osnovu predloga Nadzornog odbora JP Aerodrom Niš.

– Novi cenovnik se odnosi samo za robni transport na niškom aerodromu, a ne na redovni avio prevoz. Gradsko veće je usvojilo predlog sa ciljem da se omogući ekspanzija kargo avio saobraćaja. Očekuju se da nove kargo kompanije poleću i sleću sa niškog aerodoroma što će značajno povećati prihode aerodroma, a samim tim smanjiti subvencije Grada Niša od 85 miliona dinara prema JP Aerodrom Niš – kaže gradski većnik Igor Vojinović, a prenose Niške vesti.

Po jednom teretnom avionu usluge sletanja i poletanja, kao i usluge kargo službe niškog aerodroma koja obavlјa poslove prihvata i otpreme robe u vazdušnom saobraćaju odnosno utovar, istovar, pretovar tereta i skladištenja avio pošilјki iznosiće 300 EUR.

Prema najavama direktora RRA Jug Bojana Avramovića, uskoro bi na niški aerodrom mogli da sleću veliki kargo avioni kao što su Boeing i Airbus, a koji čine 85% teretnog saobraćaja u svetu.

– Niški aerodrom sa sadašnjim kapacitetima i bez otvaranja novih linija će već sledeće godine imati 300 hiljada putnika, ali kako je plan da se Konstantin Veliki razvija, aerodrom će do 2018. godine postati samoodrživ i jedan od prihoda na koji se računa je prihod od kargo saobraćaja. Prateća oprema neophodna za kargo avione je isporučena niškom aerodromu i kreće se sa pregovorima i u realizaciju planova sa kompnijama koje imaju teretne avione Boeing i Airbus – istakao je Avramović, prenose Niške vesti.