“Deutsche Bahn” traži odštetu od 2,5 mlrd USD zbog nameštanja cena

deutsche_bahn_011214Nemačka železnička kompanije “Deutsche Bahn” (DB) AG najavila je da će njena podružnica koja posluje u oblasti logistike, “Schenker AG”, tražiti odštetu od 2,5 mlrd USD (oko 370 mil u SAD-u i 2,19 mlrd u Nemačkoj, uključujući i kamatu), od avio kargo prevoznika koje su američko Odeljenje za pravdu, Evropska komisija i ostale međunarodne vlasti, proglasili krivim za vođenje kartela globalnog formiranja cena. Iznos odštete u SAD-u bi mogao da se uveća na procenjenih milijardu dolara, ukoliko sud proglasi trostruku štetu u ovom slučaju, navela je “Deutsche Bahn” u svom saopštenju.

“Schenker AG” je najnoviji međunarodni teretni prevoznik koji vodi civilni spor kako bi nadoknadio značajnu štetu koju su mu naneli avio kargo prevoznici, koji su se udružili kako bi postavili dodatne namete na gorivo i usluge obezbeđenja od 1999. do 2006. godine.

U avgustu je “Schenker” podneo tužbu protiv kompanija “Air France”, KLM, “Martinair”, “Cargolux”, “Qantas”, SAS i “All Nippon Airways”. U tužbi se navodi da su, u koordinisanom formiranju dodatnih nameta za pošiljke u, iz i na teritoriji SAD-a, avio prevoznici narušili zakone koji se odnose na antitrustovsku politiku. Svi optuženi navedeni u tužbi koju je “Schenker AG” podneo, proglešeni su krivim u postupku Odeljenja za pravdu.

U nemačkoj parnici, podnetoj u decembru 2013. godine u Kelnu, navodi se da su optužene “Deutsche Lufthansa”, “British Airways”, “Singapore Airlines”, “Swiss Airlines”, “Cargolux”, SAS, “Air Canada”, “Cathay Pacific”, “Japan Airlines”, LAN Airlines i “Qantas” bile uključene u istu zaveru koja utiče na teretne pošiljke u avio saobraćaju širom sveta.

“Schenker AG” se dogovorio oko poravnanja sa nekim prevoznicima, ali izostali su dogovori oko poravnanja sa navedenim optuženima u vezi sa kolektivnom tužbom.

Informacije o ovoj parnici su dostupne na www.aircargocartelclaims.com.