Ekonomičnom vožnjom “volvo” kamiona do “volvo” automobila!

volvo_1_150416Tačno dve nedelje pred prvo nacionalno predfinalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji, “volvo” kamioni su na kartodromu Autokomerca nadomak Beograda ugostili specijalizovane novinare i time najavili ovogodišnji ciklus takmičenja profesionalnih vozača u kojem je, na regionalnom nivou, nagrada automobil Volvo V40!

U ime domaćina, novinarima i predstavnicima partnerskih kompanija koje su se uključile u ovogodišnje nadmetanje (Krone, Schmitz Cargobulll, Miletić komerc), obratio se direktor “Volvo” d.o.o. Srbija, Johannes Kjellgren, podsetivši da su vozači najodgovorniji i najzaslužniji za ekonomičnost eksploatacije kamiona.

– “Volvo” proizvodi najsavremenije kamione, sa vrhunskim sistemima bezbednosti, ekonomičnim i ekološki veoma podobnim motorima, ali je za profitabilnost prevoza i zaštitu okoline najpresudnije umeće vozača. Zbog toga je Volvo i ove godine, na svetskom nivou, pokrenuo svojevrsno takmičenje u kojem na najbolji način, u realnim uslovima, profesionalni vozači, bez obzira da li upravljaju Volvo ili kamionima drugih marki, mogu da pokažu svoju veštinu u štedljivoj vožnji.

volvo_150416Glavni „alat“ u  ovogodišnjem ciklusu takmičenja Drivers’ Fuel Challenge je najsavremeniji “volvo” tegljač opremljen brojnim elektronskim „pomoćnicima“, među kojima je i Dynafleet, inteligentan eko sistem za upravljanje voznim parkom koji prati Volvo kamione i vozače kroz četiri usluge: pozicioniranje, potrošnju goriva i uticaj na životnu sredinu, vreme vožnje i razmenu poruka.

I u ovogodišnjem nadmetanju Drivers’ Fuel Challenge potrošnja goriva i „prolazno“ vreme vozača-takmičara će se meriti upravo uz pomoć tog naprednog, vrlo korisnog sistema. Na svojevrsnoj promociji ovogodišnjeg Volvoovog izazova za profesionalne vozače – štedljivom upravljanju Volvo tegljačem s opterećenom poluprikolicom – medijskim poslenicima je saopšteno da se prve polufinalne vožnje u Srbiji održavaju 22. i 23. aprila u Novom Sadu, potom će profesionalni vozači svoje umeće u štedljivoj vožnji odmeriti 13. i 14. maja u Čačku, 20. maja u Nišu, a 27. i 28. maja u Novim Banovcima.

Tu će 18. juna biti održane i finalne „borbe“ za titulu najboljeg u Srbiji. Pobednik nacionalnog takmičenja učestvuje na regionalnom finalnom nadmetanju, koje se 17. i 18. avgusta održava na čuvenoj stazi Formule 1 – Hungaroring, u blizini Budimpešte, glavnog grada Mađarske. Nagrada za najumešnijeg u regionu Centralna i Istočna Evropa je više nego primamljiva: novi automobil “volvo V40”, dok trojica prvoplasiranih stiču pravo za učešće na svetskom finalu, koje se najavljuje za kraj leta i početak jeseni.

“Volvoova” kompanija u Srbiji se postarala da na promociji ovogodišnjeg nadmetanja Drivers’ Fuel Challenge i specijalizovanim novinarima omogući da demonstriraju svoje vozačko umeće: doduše ne za upravljačem moćnog “volvo” tegljača, već u upravljanju kartingom. U oštroj konkurenciji novinara i domaćina pobedio je urednik u redakciji TopSpeed, višegodišnji novinar i dobar poznavalac Formule 1, Zoran Živkov.