“Kamaz” bi da proda 7.000 teretnjaka

Najveći ruski proizvođač teretnih vozila, “Kamaz”, namerava da ove godine u inostranstvu proda 7.000 vozila, izjavio je zamenik direktora “Kamaza” za prodaju i servis Sergej Afanasjev. Prema njegovim rečima to je za hiljadu vozila više nego prošle godine, objavljeno je u kompanijskom listu.

Rastuća prodaja na stranim tržištima nije samo rezultat devalvacije ruske rublje, već i otvaranja većeg broja novih mogućnosti i ugovora, rekao je Afanasjev.

Na taj način, “Kamaz” može ove godine da poveća prodaju u inostranstvu 17%, preneo je Finmarket.ru.

Glavno strano tržište za “Kamaz” ostaje Kazahstan, ukazao je zamenik direktora. Međutim, dok je pre godinu dana ruski proizvođač teretnih automobila u tom regionu realizovao dve trećine izvoznih prodaja, ove godine će taj udeo pasti skoro za polovinu. Veoma aktivno se ove godine otpremaju kamioni u Turkmenistan i Vijetnam.

Postoji ceo niz projekata koji se odnose na Afriku, zemlje Bliskog istoka, Latinske Amerike i Zajednicu Nezavisnih Država, objasnio je Afanasjev. On je dodao da Kamaz aktivno traži mogućnost izlaska na kinesko tržište. Kompanija je uvek s interesovanjem gledala na tržište Kine, gde bez lokalnog partnera teško može da se ostvari uspeh.

 – Na osnovu takvog uzajamnog interesovanja mi pokušavamo u skorije vreme da nađemo ključ za to gigantsko i za “Kamaz” veoma interesantno tržište –  rekao je on. Ranije je objavljeno da su izvozne isporuke “Kamaza” u 2014. godini dostigle 6.087 vozila i kompleta za montažu, što je 6,8 odsto premašilo pokazatelj za 2013. godinu.