Kontrola goriva i u kamionu – Kazne i do 2 miliona dinara

kamionski_transport_200213Inspekcijske službe će u buduće moći da kontrolišu poreklo goriva i u rezervoarima vaših kamiona. To je omogućeno novim uredbama o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva, gde je navedeno da  inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila – tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina.

Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo a istovremeno država suzbije crno naftno tržište, navode nadležni.

Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, preradu u rafinerijama, pumpe. Sada imaju i dodatni posao: da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstava.

– Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa – rekao je  Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije za RTS.

On je objasnio da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom, organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustavi vozilo i izvrši kontrolu.

– To možemo i samostalno, kod privrednih subjekata možemo kontrolisati prisutnost markera. Ukoliko je ona niža od dozvoljene, to je kažnjivo –  rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Predviđene kazne su za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara, rekao je Petković.

On je dodao da već ima prijava i da se sada kreće u pojačanu kontrolu.

KUPOVINA U INOSTRANSTVU

Ukoliko se u rezervoaru pronađe gorivo nelegalnog porekla, odnosno ono u kojem koncentracija markera nije odgovarajuća, novom uredbom su propisane kazne od 50.000 dinara do 2.000.000 i zabrana rada do tri godine. Izuzetak su vozila koja su gorivo sipala u inostranstvu, uz dokaz o kupovini derivata van Srbije.