Nikola Jevtić, generalni direktor “Alti logistike” – Sa klijentima stvaramo partnerske odnose

Nikola Jevtić
Nikola Jevtić

Preduzeće “Alti logistika” osnovano je početkom 2016. godine i deo je kompanije “Alti”, jedne od vodećih distributera i proizvođača računara, robe široke potrošnje i komunikacionih tehnologija. Kako “Alti” doo poseduje vozni park od 60 teretnih vozila i 2 skladišta pozicionirana u Čačku i Beogradu, sazrela je ideja da se osnuje firma koja će doprineti unapređenju postojećih logističkih procesa kao i da se trećim licima ponude usluge, kaže Nikola Jevtić, generalni direktor “Alti logistike”.

– “Alti logistika” je počela da radi 4. januara 2016. godine. Startovali smo sa pet zaposlenih, od tog trenutka smo u potpunosti operativni. Formirali smo zatim carinsko odeljenje kao i odeljenje prodaje. Sada nas ima deset, a planiramo i nova zapošljavanja. Naš tim sačinjen je od mladih, ambicioznih, perspektivnih i visokoobrazovanih ljudi, uglavnom sa Saobraćajnog fakulteta, zatim kolega sa dugogodišnjem iskustvom u stranim i domaćim kompanijama iz sfere logistike. Na kraju, ali ne i najmanje bitni za naše poslovanje su seniori u poslu, stručnjaci sa velikim iskustvom i ekspertizom u spoljnotrgovinskim razmenama i carinskim formalnostima. Smatram da smo napravili idealan spoj mladosti i iskustva.

“Alti” je jedan od vodećih distributera i proizvođača računara, robe široke potrošnje i komunikacionih tehnologija. Osim za kompaniju osnivača, nudite usluge i drugim firmama. O kojim uslugama je reč?

– Nudimo i organizujemo kompletna logistička rešenja: usluge međunarodnog transporta, carinskog zastupanja, kratkoročnog i dugoročnog skladištenja, distribuciju, osiguranje robe… Na raspolaganju smo naravno i za svaku vrstu konsaltinga.

Koja je vaša specijalnost? Po čemu se razlikujete od konkurencije?

– Fokus poslovanja nam je na drumskom transportu širom istočne i zapadne Evrope kao i bivših zemalja SSSR-a, zemalja u okruženju i Turske. Vozni park sa kojim raspolažemo čine vozila od 1.200 do 24.000kg nosivosti. Zahvaljujući dugogodišnjim kontaktima sa stranim, kao i domaćim kooperantima, u mogućnosti smo da organizujemo transport sa konkurentnim cenama i najbržim rokovima isporuke. Konkurencija je velika u našoj branši i svi nudimo slična rešenja, pa smatram da se treba istaći na osnovu kvaliteta usluge koja se nudi. Nama je prioritet brzina odgovora, temeljnost i posvećenost svakoj transportnoj pošiljci ili carinskom postupku, konstantna briga o klijentima. Problema u našoj branši uvek ima, sastavni su deo posla. U tim slučajevima od značaja je da budete fleksibilni i tolerantni, da predviđate nova moguća scenarija, da kreirate u hodu nova rešenja zatim da ih blagovremeno predočavate komitentima, gde naravno brinete i o njihovim rokovima i važnosti isporuka. Pristupom koji zauzimamo od samog početka, obezbeđujemo relacije, gde sa klijentima stvaramo partnerske odnose.

Koliko transportnih tura ste do sada organizovali, koliko ste pošiljki prevezli?

alti_logistika_090616– Do sada smo prevezli 16.777 tona robe i organizovali više stotina carinskih postupaka. Portfolio klijenata “Alti logistike” počeli smo da gradimo sa domaćim mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Sada već imamo ”organski” portfolio tj. zdrave temelje. U pitanju su redovni naručioci usluga i solidne platiše. Sve firme uvoze robu koju koriste za dalju prodaju, prezentaciju, proizvodne pogone i slično. Našim interesovanjem o kakvoj je delatnosti reč, šta su specifičnost posla kojim se bave, uspevamo na najbolji način da shvatimo potrebe i način razmišljanja uvoznika. Uslugom koju nudimo i sprovodimo u delo opravdavamo kvalitet našeg servisa. Dalje se same kockice slažu, sa klijentima dogovaramo dugoročnu saradnju i zajedničko razvijanje daljeg poslovanja. S obzirom na to da je naš senior menadžment tim sastavljen od rukovodilaca koji imaju dugogodišnje iskustvo u organizaciji složenijih logističkih procesa, sada nakon pet meseci rada kompanije, spremni smo za kompleksnije tendere i ugovorne logističke poslove.

U kojoj industriji ste najaktivniji? Gde planirate širenje?

– Prisutni smo u gotovo svim industrijama, naši klijenti uglavnom pripadaju delatnostima poput: auto-moto; hemijska i farmacija; metalurgija; mašine, alati i industrijska oprema; električni i elektronski aparati, foto, optička, merna oprema i instrumenti; tekstil i odeća; guma i plastika. Planiramo širenje u svim industrijama. Kako najveću robnu razmenu Srbija vrši sa Nemačkom i Italijom, posvećujemo se širenju kapaciteta prvobitno na tim relacijama.  

“Alti” u vlasništvu ima dva logistička centra i vozni park. Najavili ste nove investicije. O čemu se tačno radi?

– Planiramo da u najkraćem roku počnemo izgradnju logističkog centra i nabavku voznog parka, kako bi kroz sopstvenu infrastrukturu i mrežu vozila, potencijalnim korisnicima bili u mogućnosti da pružimo najkvalitetniji servis. Akcenat je na kamionskom terminalu gde ćemo imati objedinjen skladišni prostor, kancelarije, parking.

Kakvo je Vaše mišljenje o tržištu logistike u Srbiji i regionu?

– U našem poslu konkurencija je velika, ne samo kod nas i u regionu, već u svim zemljama Evrope i sveta. U razvijenim ekonomijama, tokom godina, iskristalisalo se tržište – manji privatni prevoznici rade za veće sisteme ili rade za brokere, a brokeri rade za pravna lica (korporacije, fabrike…). U Sjedinjenim Američkim Državama i u Nemačkoj, svi imaju posla, svi ostvaruju profit i razvijaju se. Svako na svom nivou, naravno. Kod nas je pojam lojalne ili nelojalne konkurencije nešto o čemu možemo diskutovati. U svakom slučaju, posla ima i biće za sve koji imaju jasnu strategiju i ciljeve i spremni su da daju 110% da bi to ostvarili.

Kako će se to tržište razvijati u narednom periodu? Da li očekujete neke promene?

– Geostrateška pozicija naše zemlje zavisna je od političke situacije i dešavanja u svetu. Srbiji je neophodan ubrzan razvoj infrastrukture i saobraćaja, što je preduslov za razvoj privrede, koji kasnije pospešuje razvoj logistike. Novih tehnologija će uvek biti, mi ih nekada sa docnjom prepoznajemo, usvajamo i primenjujemo. Neophodno je da shvatimo da su brze promene i nova saznanja deo svakodnevnice razvijenih zemalja u svetu i ne preostaje nam ništa osim da damo sve od sebe, da nove trendove prihvatamo, usvajamo i primenjujemo.

Autor: Marija Kambić, izvor eKapija