U Novom Sadu održana konferencija “SEE Automotive – Connect & Supply 2016”

see_automative_260516Prednosti Srbije već su blizina EU, kvalifikovana radna snaga i konkurentni troškovi proizvodnje, a uz više inovacija, savremene tehnologije i dizajna, kompanije iz Srbije i regiona mogle bi još više učestvovati u proizvodnji najsavremenijih automobila, kao dobavljači najvećih svetskih proizvođača. Ovo je glavna poruka konferencije “SEE Automotive – Connect & Supply 2016”, koja je tokom 24. i 25. maja u Novom Sadu okupila neke od najvažniji svetskih aktera iz automobilskog sektora.

Na ovu prvu konferenciju o automobilskoj industriji u jugoistočnoj Evropi došli su predstavnici 110 kompanija iz 16 zemalja (Srbija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, BiH, Slovačka, Turska…), kao i predstavnici kompanija “Fiat”, BMW, “Volkswagen”, “Federal Mogul”, “Grammer”, “Bosch”, “Magna”, “Mitsubishi Electric”, “Gebruder Weiss”, “Grammer system”, “Evonik”, AD “Plastik”, i drugih.

Zbog duge tradicije Srbije u ovoj industriji, mnoge domaće kompanije već su se pozicionirale kao partneri evropske see_automative_1_260516automobilske industrije u proizvodnji gumenih proizvoda, plastike, kotrljajućih ležajeva itd, ali ova konferencija svakako može pomoći Srbiji da se u narednom periodu još bolje pozicionira u sektoru prateće automobilske industrije, navedeno je u saopštenju VIP fonda.

Predstavnici ovih velikih kompanija istakli su da su otvoreni i vrlo zainteresovani za saradnju sa dobavljačima iz regiona, što potvrđuje i činjenica da su organizatori konferencije, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond) i Automobilski klaster Srbije, uspeli da organizuju više od četiri stotine B2B sastanaka proizvođača automobila i dobavljača iz regiona.

Kako je saopšteno, svi učesnici potvrdili su VIP fondu da su izuzetno zadovoljni, da su uspeli da ostvare brojne konkakte, i da kao rezultat konferencije sigurno slede nove poslovne saradnje. I VIP fond je uspeo da dogovori nekoliko poseta stranih kompanija, koje su se zaineresovale za moguća ulaganja u Srbiji.