Kina kaznila 7 svetskih brodarskih kompanija sa 65 mil USD zbog nameštanja cena

Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

Nakon sprovedene istrage, kineski regulatori kaznili su sedam velikih međunarodnih brodarskih kompanija s 407 mil CNY, (65 mil USD), zbog nameštanja cena, objavio je BBC, a prenosi portal “SEEbiz”.

Istragom je utvrđeno da su korejske, japanske i evropske brodarske kompanije, koje prevoze vozila, dogovarale ponude i rute kako bi zadržale visoke cene. Vlasti su kaznile kompanije prema kineskom zakonu protiv monopola iz 2008. godine, a kazne iznose od 4 do 9% prometa tih kompanija od međunarodnog transporta u i iz Kine.

Ovim potezom je pogođeno nekoliko sektora, uključujući proizvođače vozila, dobavljače mlečnih proizvoda i tehnologije, koji su pokušali da zadrže niske cene za kineske potrošače.

Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC) objavila je da su se direktori brodarskih kompanija susretali tokom četiri godine kako bi razmenjivali informacije i sklapali sporazume radi izbegavanja konkurencije na rutama koje povezuju Kinu sa Evropom, Severnom i Latinskom Amerikom.

Kažnjene kompanije su japanski “Mitsui OSK Lines”, “Kawasaki Kisen KAISHA” i “Eastern Car Liner”, južnokorejski “Eukor Car Carriers”, norveški “Wallenius Wilhelmsen Logistics” i čileanski “Cia. Sud Americana de Vapores”. Kompanija iz Japana “Nippon Yusen” izuzeat je od plaćanja kazne jer je sarađivala tokom istrage, a najveću kaznu od 45 mil USD dobio je “Eukor” iz Južne Koreje.

Podeli na društvenim mrežama: