“Dan Luke Konstanca” 22. septembra u Beogradu

Luka Konstanca
Luka Konstanca

U Beogradu, 22. septembra 2016. godine, u hotelu Holiday Inn, biće održana deseta jubilarna manifestacija “Dan Luke Konstanca” u Srbiji, u organizaciji Administrativne uprave Luke Konstanca.

Postavši jedan od najznačajnijih transportnih događaja u regionu, ova godišnja manifestacija pruža jedinstvenu mogućnost za poslovne partnere, investitore i državne organe Rumunije i Srbije da se sretnu i predstave svoje namere u cilju razvoja poslova nalaženjem novih mogućnosti i potencijalnih partnera.

Deset godina zaredom, promet robe između Rumunije i Srbije preko Luke Konstanca beleži značajno povećanje. Godina 2015. je bila rekordna u smislu količine žitarica koja je prošla kroz Konstancu, skoro 20 miliona tona, što je rumunsku luku pretvorilo u pravi centar za žitarice.

Za deo ovog uspeha zaslužna je i velika količina tereta iz Srbije. Prošle godine, ukupan tranzit robe iz Srbije kroz Konstancu iznosio je 2.211.726 tona.Od početka ove godine do kraja jula, saobraćaj između Srbije i Luke Konstanca iznosio je 3.130239 tona različitog tereta, od čega je 1.851.806 tona prevezeno rečnim putem, prenosi eKapija.