Kompanija “Mearsk” zabeležila velike gubitke – Predsednik Uprave podneo ostavku

maersk_170614Danski brodarski i naftni div “Maersk” zabeležio je u 2016. godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsednika Uprave.

“Maersk” je u četrvtom tromesečju otpisao 2,7 mlrd USD vrednosti imovine u kompanijama “Maersk Supply Service” i “Maersk Drilling” jer, kako je objavio, očekuje slabije rezultate.

Strategija grupe dugo je bila održavanje ravnoteže između prevoza, kojem odgovaraju niske cene nafte, i proizvodnje nafte, što je profitabilno kada su cene nafte visoke. No, poslovni model poslednjih nekoliko godina je pod pritiskom jer su cene nafte, kao i utovara bile niske.

– Prošla je godina bila teška, s nepovoljnim kretanjima na svim našim tržištima – navedeno je u saopštenju kompanije.

Neto gubitak iznosio je 1,94 mlrd USD, u poređenju sa dobiti od 791 mil USD u 2015. godini. Prodaja je pala za 12%, na 35,46 mlrd USD.

Predsednik uprave Michael Pram Rasmussen je nakon 14 godina na tom položaju podneo ostavku, a od 28. marta naslediće ga danski preduzetnik Jim Hagemann Snabe, bivši čelnik nemačkog proizvođača softvera SAP-a.

Tu odluku još moraju da potvrde deoničari. U junu prošle godine izvršnog direktora Nils Smedegaard Andersena, koji je taj posao obavljao od 2007, zamenio je Soren Skou, dotadašnji čelnik “Maersk Linea”, vodećeg svetskog brodara.