Luka Koper očekuje rast profitabilnost – trećina dobiti za dividendu

Luka Koper Foto: luka-kp.si
Luka Koper Foto: luka-kp.si

Nedavno su predstavnici Luke Koper u prostorijama InterCapitala održali prezentaciju za investitore. Predstavljeni su rezultati u prvom polugodištu ove godine i navedena očekivanja za ostatak godine.

U prvih šest meseci je kroz Luku Koper prošlo 9,3m tona tereta što je za 4,1% više nego u istom periodu lani. Od pojedinačnih tereta najviši rast su zabeležili kontejneri kojih je prevezeno 3,3m tona (%2B16,4% YoY), zatim vozila s 359 hiljada tona (8,9%), tekući tereti s 1,4m tona (8,5%) te generalni tereti s 912 hiljada tona (6,1%). Pad je zabeležen jedino u rasutim teretima kojih je prevezeno 3,3m tona (-8,2%).

Poslovni prihodi su povećani za 9,3% u odnosu na isti period lani te su dosegli 76,4m EUR. Kao i kod prometa u tonama, najveći porast prihoda je ostvaren od kontejnera (24m HRK, odnosno 29,3% YoY). I svi ostali tereti su zabeležili rast prihoda, dok su jedina kategorija koja je zabeležila pad ostali operativni prihodi s 6m EUR (-10,1% YoY).

Kao važna pretpostavka budućeg razvoja je istaknuta gradnja dodatne železničke pruge o čemu mora odlučiti vlada Slovenije. Očekuje se da s postojećom jednosmernom prugom Luka dosegne svoj maksimalni kapacitet 2018. Što se tiče profitabilnosti poslovanja, ove godine se očekuje oporavak nakon pada u 2013. koji se može delom pripisati otpisima zemljišta i ostale neoperativne imovine. Menadžment očekuje da poslovni prihodi ove godine budu 5% viši nego lani uz porast EBITDA marže s 28% na 36% i profitne marže s 5% na 14%. Osim toga, očekuje se nastavak trenda razduživanja koje će se delimično sprovesti restrukturiranjem duga novim zaduživanjem po povoljnijoj kamatnoj stopi.

Detaljni podaci bi trebali biti objavljeni u septembru, a deo vrednosti bi trebao biti uložen u nastavak procesa produbljivanja prilaznog kanala kako bi Luka mogla primiti brodove s većim gazom. U 2014. se očekuju ulaganja od oko 38,5m EUR, što je 160% više od vrednosti iz 2013. Menadžment poduzeća se nada da će ubuduće nastaviti politiku isplate 1/3 neto dobiti kroz dividendu, iako je ove godine država kao većinski vlasnik izglasala isplatu 1/2 neto dobiti.