Luka Ploče: Tržište BiH krivo za mršavi rast prometa

Foto: luka-ploce.hr
Foto: luka-ploce.hr

U 2013. godini u Luci Ploče ostvaren je promet od oko 2,7 miliona tona tereta, što je za 5% više nego u 2012. godini, ali je to znatno manje od ukupnih godišnjih pretovarnih kapaciteta koji iznose pet miliona tona.

Kako ističe direktor Luke Ploče Ivan Pavlović, relativno nizak promet rezultat je objektivnog stanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Pre nekoliko godina preko naše luke išao je prevoz za termoelektrane na jugu Italije, ali smo ostali bez toga jer su termoelektrane zatvorene i oslanjamo se samo na zaleđe – kazao je Pavlović.

U porastu je prevoz rasutih  tereta, a u padu je kontejnerski promet. Izgradnjom terminala za rasute terete, koji bi trebao biti pušten u rad u junu ove godine, Luka Ploče će moći da primi brodove s gazom od 19 metara i više od 150.000 tona nosivosti što bi se trebalo odraziti na poslovanje.

– U ovoj godini očekujemo promet za 600.000 tona veći nego prošle godine, ali će i to zavisiti od kvaliteta komunikacija sa BiH –  rekao je Ivan Pavlović i dodao kako im “ono što se trenutno događa u HŽ Cargu ne daje nadu u optimizam”.