“Moller-Maersk” više nego udvostručio dobit u drugom kvartalu

maersk_170614Danska brodarska i naftna grupa AP “Moller-Maersk” je u drugom tromesečju znatno povećala dobit zahvaljujući dobrim rezultatima sektora za kontejnerski prevoz i jednokratnom prihodu od prodaje udela u lancu supermarketa.

Neto dobit grupe više je nego udvostručena, na 2,3 milijarde dolara, s 856 mil USD u istom razdoblju prošle godine. Tromesečni je rezultat podupro jednokratni prihod od prodaje udela u lancu trgovina “Dansk Supermarked Group”, u visini 2,8 milijardi dolara.

Donekle je pozitivan uticaj  tog prihoda prigušio otpis naftne imovine u Brazilu u iznosu 1,7 milijardi dolara. Podršku grupi pružio je i 25-postotni skok operativne dobiti sektora za kontejnerski prevoz tereta “Maersk Line”, na 547 mil USD, koji u “Moller-Maersku” pripisuju većem obimu prevezenog tereta, za 6,6 posto, i nižim troškovima. Vozarine u pomorskom prometu i dalje su snižene budući da su globalni brodari povećali kapacitete upravo u periodu pada međunarodne trgovine pod uticajem finansijske krize.

“Maersk Line” drži oko 15 posto svetskog tržišta kontejnerskog prevoza tereta. Prihodi grupe porasli su u drugom tromesečju dva posto, na 11,95 milijardi dolara. Grupa je temeljima tromesečnih rezultata povisila prognozu godišnje dobiti na 4,5 milijardi dolara, ako se isključe prekinuti poslovi, gubici povezani s otpisima i prihodi od prodaje imovine. Dosada su u “Moller-Maersku” očekivali godišnju dobit od četiri milijarde dolara, prenosi seebiz.eu.