Trimodalni logistički centar u srcu grada – Luka u Beču čeka milionske investicije

luka_bec_191016Bečka luka je najveći logistički centar istočne Austrije sa infrastrukturom u vodenom, kopnenom i šinskom saobraćaju i godišnje obrne 7 miliona tona dobara. Ona je najveći centar za transport dobara u Austriji i jedan od najznačajnijih evropskih zaleđa pre svega za velike luke Severnog mora i luke Jadranskog mora.

Zahvaljujući investicijama program izgradnje Bečke luke u punom je jeku poslednjih godina. U tu svrhu uloženo je 20 mil EUR 2015. godine. Dokaz da su se ova investicija, kao i sprovedena proširenja luke isplatila, jeste prošlogodišnji obrt od gotovo 53 mil EUR.

Bečka luka je 2013. godine primila iznos od 5 mil  EUR od Evropske unije na ime sredstava za projekte izgradnje luke. Ove godine Preduzeće za infrastrukturu i usluge u šinskom saobraćaju investiraće 3 mil EUR u Bečku luku.

Ta sredstva iskoristiće se za drugu fazu nasipanja odnosno stvaranja zemljišta na obali Dunava i dalju izgradnju terminala za kontejnere. Nakon završetka druge faze nasipanja površina obale će biti proširena za 70.000 km2.