Prvi gubitak za “Deutsche Bahn” u poslednjih 12 godina – Planirana privatizacija “DB Schenker Logistics”-a

deutsche_bahn_011214Nemačko državno železničko preduzeće “Deutsche Bahn” (DB) saopštilo je u sredu, 16. marta 2016. godine, da je prošlu godinu zaključilo sa neto gubitkom, prvi put u 12 godina, navodeći kao glavni razlog otpise u poslovanju sa prevozom tereta. DB je 2015. godinu zaključio sa neto gubitkom od 1,3 mlrd EUR, prvi put od 2003, zbog vanrednih otpisa u poslovanju sa prevozom tereta u ukupnom iznosu od 1,7 mlrd EUR.

Dodatni pritisak na poslovanje bili su troškovi štrajka mašinovođa u prvoj polovini godine. U takvim okolnostima operativna dobit DB-a u prošloj godini smanjena je za 17%, na 1,76 mlrd EUR. Prihodi su prvi put premašili 40 mlrd EUR (40,5), što je 1,9% više nego što su iznosili u 2014. godini.

U odeljenju prevoza na udaljene destinacije porasli su za 2,2%, na 132 mil EUR, dok je odeljenje “DB Regio” zabeležilo 2,5 milijarde putnika, što je 1,2% manje nego godinu dana ranije. – Iako smo zadovoljni pozitivnim brojkama, moramo takođe biti samokritični: nismo ostvarili zacrtane ciljeve – zaključio je izvršni direktor Ruediger Grube. U odeljenju za prevoz tereta obim prevezenog tereta smanjen je za 4,3%, na 98,4 milijarde tonskih kilometara.

Izvršni direktor odeljenja Berthold Huber upozorava da je nužna reorganizacija poslovanja, dodajući da će pod lupu doći oko 430 stanica za pretovar tereta.

Nemačka novinska agencija DPA citirala je izvore bliske nadzornom odboru koji su naznačili da bi moglo biti ukinuto 3.500 radnih mesta. DB se suočava sa žestokom konkurencijom autobuskih prevoznika koji prevoze putnike na udaljene destinacije. Mešoviti rezultati DB-a vremenski su se poklopili sa najavom opsežnih ulaganja u poboljšanje kvaliteta usluga i mreže.

Prema planovima objavljenim krajem prošle godine “Deutsche Bahn” želi da uloži 55 mlrd EUR u modernizaciju infrastrukture do 2020, od čega bi 35 mlrd EUR trebalo da obezbedi država, a oko 20 milijardi DB.

 – U ovoj godini DB cilja na prihode od 41,5 mlrd EUR i dobit od oko 500 mil EUR “nakon vanredne situacije u 2015.”  –  kazao je finansijski direktor Richard Lutz.

Osim mera štednje i poboljšanja efikasnosti poslovanja vrednih 700 mil EUR u razdoblju do 2020, u DB-u planiraju i delimičnu privatizaciju odeljenja “DB Schenker Logistics” i “DB Arriva”. Nemački mediji su naznačili da vlada nije preterano oduševljena tim planovima, ali je finansijski direktor kazao da je DB vodio “konstruktivne razgovore sa vlasnikom” o tim pitanjima, piše seebiz.eu.