Danilo Lanzardi, Transport Manager FERCAM Srbija – Planiramo proširenje zbirnog servisa i rast flote u Srbiji

Dobra komunikacija, razumevanje, ljubaznost i efikasnost su osnov svake uspešne saradnje, kaže Danilo Lanzardi, Transport Manager kompanije FERCAM Srbija.

Naš sagovornik novo je pojačanje italijanske transportno-logističke kompanije. FERCAM u našoj zemlji sa uspehom posluje već pet godina, proširujući konstantno paletu usluga u skladu sa potrebama klijenata i trendovima na tržištu. Među servisima koje su nedavno uveli je i zbirni transport robe, kako bi, pored punih utovara po kojima su prepoznatljivi, klijentima ponudili kompletnu logističku uslugu iz Italije.

Bio je to povod da razgovaramo sa menadžerom transporta. Danilo Lanzardi se u intervjuu za PlutonLogistics osvrnuo na prilike koje vladaju u razmeni Srbije i Italije, planove kompanije za naredni period, ali i na nekoliko zanimljivosti iz ličnog razvojnog puta.

PL: Vi ste novo pojačanje kompanije FERCAM. Imate italijansko poreklo. Možete li nam se predstaviti, kako je tekla vaša karijera?

– Još kao mali bio sam opčinjen kamionima u čiji svet me je uveo otac, koji je svoju karijeru u toj oblasti započeo u Crnoj Gori, a zatim nastavio u Italiji, odakle vodi poreklo. To donekle objašnjava kombinaciju mog crnogorskog naglaska i italijanskog prezimena, kao i želju da u oblasti transporta ostvarim svoj san.

Rođen sam u Podgorici gde sam završio osnovnu školu, nakon čega smo se porodično preselili u Rim, gde sde sam nastavio svoje školovanje i profesionalno zakoračio u oblast logistike i transporta. Ubrzo nakon upisanih studija, želja za praksom je bila velika, o čemu svedoči više od 17 godina neprekidnog staža iz ove oblasti.

U početku sam imao želju da znam takoreći kako diše kamion i sve ono kroz šta prolazi vozač, a zatim da usavršim sam sistem organizacije, kako bih došao do što efikasnijih rešenja da ova oblast što bolje funkcioniše.

Nakon desetogodišnje karijere u Italiji, gde sam stekao odlično iskustvo, ljubav prema tadašnjoj devojci – a sadašnjoj supruzi, dovela me je u Beograd. Ubrzo sam se i u Srbiji zaposlio u svojoj struci i nastavio da gradim karijeru, ali i da prenosim stečena znanja iz Italije. To je rezultiralo ogromnim uspehom i sjajnim rezultatima, što me najzad dovelo u FERCAM, jednu od najjačih transportno-logističkih kompanija, kako u Italiji, tako i u svetu.

PL: S obzirom na to da je FERCAM italijanska kompanija, kakva je vaša saradnja sa drugim kompanijama iz Italije, a koje posluju u Srbiji? Koliko vama lično, u radu sa italjanskim firmama, znači iskustvo iz te zemlje?

– Svakako da im činjenica da sarađuju sa italijanskom špedicijom – i to sa kompanijom FERCAM koja je u prvih pet špedicija u Italiji, daje dodatnu sigurnost i uliva poverenje, ali su najvažniji principi na kojima se zasniva naš rad: brzi odgovori, brza rešenja i visoka efikasnost.

Ako govorim o svojim ličnim iskustvima, prednost poznavanja ne samo jezika, već i načina rada sa Italijanima, nesumnjivo je učinila da imam više nego sjajnu saradnju sa svim italijanskim firmama kako u Srbiji, tako i u direktno u matičnoj zemlji. Dobra komunikacija, razumevanje, ljubaznost i efikasnost su osnov svake uspešne saradnje.

PL: Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje je tradicionalno na visokom nivou. U kom sektoru vidite najveći potencijal za rast?

– Italija je već dugi niz godina jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, sa preko 1.200 kompanija u različitim sektorima. Trenutno zauzima poziciju trećeg trgovinskog partnera Srbije, a o visokom nivou govori i činjenica da je razmena premašila 4 milijarde i u stalnom je porastu.

Najzastupljeniji sektori u kojima Italija i Srbija trguju su prehrambena i tekstilna industrija, industrija obuće, ali i alati i mašine, kao i sve što što se ubraja metaloprerađivačku industriju, pri čemu veliki potencijal za rast i dalje zauzima automotive.

Tu vidim najveću priliku za povećanje razmene, pre svega imajući u vidu da Srbija ide ka ekspanziji auto-industrije. Sama činjenica da će se od 2024. proizvoditi novi model automobila u Kragujevcu, podrazumeva komponente, nova visokotehnološka rešenja i sigurno će dodatno doprineti razvoju ove grane privrede.

PL: Kompanija FERCAM prepoznatljiva je po punim utovarima, a nedavno ste uveli i novu uslugu – zbirni transport robe iz Italije. Možete li nam reći više detalja?

– Prikupljanje zbirne robe vršimo preko već dobro strukturirane mreže na teritoriji cele Italije, a sva prikupljena roba se smešta u naša dva HUB-a, strateški pozicionirana u zoni Milano i zoni Treviso. Tranzitno vreme do habova sa severa Italije je 2 dana, sa juga 4-5 dana. To je vrlo efikasno i vrlo brzo.

Na nedeljnom nivou imamo dva garantovana polaska iz zone Milano i zone Treviso – prvi je utorkom, sa stizanjem u Beograd petkom, a drugi petkom – sa stizanjem u Beograd ponedeljkom. U budućnosti planiramo da osnujemo habove i u južnijim delovima Italije.

PL: Koje su prednosti zbirnog transporta robe? Ko bi trebalo da se odluči za ovakvu uslugu i iz kojih privrednih grana očekujete najviše klijenata?

– Postoji niz prednosti zbirnog transporta, od kojih je činjenica da se ubraja u najekonomičniji način transporta za male pošiljke, svakako jedna od glavnih. Reč je pošiljakama koje ne zahtevaju hitnost isporuke, a kojima je trošak transporta važniji od troška zaliha. Mogućnost praćenja kretanja pošiljke, kao i plaćanje transporta na osnovu zauzetog prostora u vozilu, samo su neke od niza prednosti.

Mogu slobodno da kažem da očekujemo klijente iz gotovo svih privrednih grana kojima su efikasnost i ekspeditivnost usluge, posvećenost i dobra saradnja prioritet. Mi već radimo i zbir sa hladnim lancem.

PL: Na kraju smo 2022. godine – kakvi su planovi kompanije FERCAM za naredni period?

– Što se tiče zbirnog transporta ka Srbiji, plan je pokretanje usluge i iz drugih evropskih zemalja, odnosno proširenje zbirne linije kako bismo ponudili klijentima kompletnu uslugu. Da klijentima koji već koriste naše usluge punih utovara damo mogućnost ukoliko im je potrebna i manja količina.

Takođe, jedan od naših ciljeva u Srbiji je i proširenje flote. Kao što znate, model rentiranja poluprikolica, koji FERCAM godinama uspešno primenjuje u Evropskoj uniji, pre dve godine implementiran i pokrenut i na srpskom tržištu. U budućnosti planiramo da uvezemo još veći broj prikolica, kako bismo imali još veći broj kamiona koji rade samo za nas.

Ako govorimo na globalnom nivou, kompanija FERCAM je dostigla veoma značajan rezultat za 2022. godnu i već prešla promet od milijardu evra. Nama ostaje da sigurnim koracima nastavimo da koračamo jačajući i šireći svoje mogućnosti. Na kraju, istakao bih i opredeljenost za zelena rešenja i poslovanje u skladu sa prinicipima zaštite životne sredine, što je nešto na šta FERCAM polaže mnogo pažnje.