O privrednim izazovima tokom korona krize: Bradley Jacobs, XPO Logistics

Situacija je danas teška, a uskoro će biti još teža. A onda će postati značajno, značajno bolja, rekao je Bradley Jacobs, CEO logističkog giganta XPO Logistics, u obraćanju stejkholderima.

– Očekujemo da će 2020. biti izgubljena godina za rast zarade u našoj industriji i većini industrija širom sveta. Naš prvi prioritet je da zaposleni ne pretrpe štetu, a drugi je naša dužnost kao pružaoca usluga transporta i logistike. Pomažemo zajednicama da prođu kroz ovo kako bi se ekonomija vratila na noge – rekao je Jacobs.

Jacobs je istakao kako bi nove navike potrošača, oblikovane tokom pandemije, mogle da postanu trend i u budućnosti – poput sve veće prisutnosti online kupovine. Takva dešavanja značajno će uticati i na logistički sektor, jer bi moglo doći do velikog porasta tražnje za uslugama obrnute logostike, dostave od vrata do vrata itd.

Vreme brzog prilagođavanja

Covid-19 naučio nas je da budemo ujedinjeni, da se prilagođavamo, sarađujemo, budemo empatičniji, smatra.

– Daću vam jedan od hiljada primera koji me čine ponosnim na snalažljivost naših zaposlenih. Krajem marta, jedan od naših dobavljača nije mogao unositi podatke zbog obustave koju je prouzrokovao korona virus. Taj partner obično obrađuje 45.000 do 55.000 dokumenata, a naši klijenti koriste te podatke da bi pratili svoje terete. Za otprilike pet dana obučili smo više od 600 kolega iz XPO na alternativnim lokacijama, potpuno se uhodali i krenuli napred sa održivim rešenjem, koje možemo prilagoditi i drugim okolnostima.

Jedan od naših menadžera mi je rekao da bi, pre nego se sve ovo dogodilo, bio siguran da je za toliki posao potrebno 3 do 6 meseci. Mi smo uspeli da posao obavimo za 5 dana, bez konsultanata i bez putovanja.

Dobra perspektiva

Poverenje potrošača je trenutno vrlo slabo, ali nakon što testiranja, terapija i vakcine postanu dostupni širom sveta, poverenje će se ponovo vratiti i rast BDP država će se nastaviti, smatra Bredley Jacobs.

– Mislimo da će to biti 2021. godine, a kada se dogodi, pred nama je niz dobrih stvari – rekao je.

Neke od njih svojstvene su celom sektoru, kaže Jacobs. Transport i logistika su neophodni su čitavom svetu, i bez obzira na to da li će covid-19 prouzrokovati privremene ili trajne promene pravila igre, ova industrija biće od velikog značaja i u budućnosti.

Kada je reč o poslovanju XPO Logistics, veruje da će, kako se ekonomija bude oporavljala, kompanija imati prilike da usmereno deluje i brzo ostvari napredak, zahvaljujući svojim specifičnostima, razgranatosti mreže itd. Uspon očekuju najpre u oblasti velikih kupaca, od kojih je 70% na listi Fortune 500.

– U poslednje vreme bilo je mnogo buke oko „nove normalnosti“. Mi verujemo da će ona biti bolja od „stare“, bolja za XPO Logistics, naše investitore, kupce, zaposlene.

Pismo koje je Bradley Jacobs uputio stejkholderima krajem aprila, u celosti možete pročitati na stranici kompanije XPO Logistics.

Foto: news.xpo.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.