Rade Ćopić, menadžer logistike kompanije Bambi – Dinamičan svet konditorske industrije

U kompaniju Bambi sirovine stižu iz celog sveta, a njihovi proizvodi putuju u više od 20 zemalja na četiri kontinenta. Kako bi se Plazma, Wellness, Zlatni pek i drugi proizvodi proizveli, a potom i otpremili na rafove prodavnica, logističari imaju pune ruke posla.

Portal PlutonLogistics imao je prilike da zaviri iza scene, a na naša pitanja odgovarao je Rade Ćopić, menadžer logistike i servisa kupaca. U ekskluzivnom intervjuu, naš sagovornik je otkrio kakvi su planovi za zelenu flotu, koliko će ulagati u skladišne kapacitete, kako biraju partnere i koja izvozna tržišta će osvajati.

PL: Po čemu je specifična logistika u industriji konditorskih proizvoda? Radite sa osetljivim sirovinama, da li su njihova doprema, skladištenje i sve ostale operacije, izazov za vas i vaše kolege?

– Specifičnost naše, kao i ostalih proizvodnih kompanija, jeste u tome što sirovine i ambalaža pored domaćih, dolaze i od dobavljača iz svih ostalih delova sveta. Širok dijapazon različitih sirovina zahteva od nas da budemo spremni na veoma različite zahteve manipulacije i čuvanja.

Uslovi skladištenja podrazumevaju opseg od -25 do +25 stepeni C i kako bismo osigurali najviše standarde kvaliteta naših proizvoda, nema kompromisa.

Interni transport i logistička kretanja unutar fabrike su takođe polje našeg delovanja, a veoma visoku frekvenciju internih tokova i snabdevanja proizvodnog pogona postižemo profesionalnom pristupom i izuzetnim performansama kolega u logističkim operacijama.

Takođe, ono što ni nas ne zaobilazi, jeste konstantan trend rasta cena sirovina. U skladu sa tim neophodno je da logistika bude fleksibilna po pitanju nabavke većih količina zaliha i to na duži vremenski period, kako bismo smanjili negativne uticaje na profitabilnost kompanije. Prošle godine izazovna je bila nabavka pšenice i maslaca, dok ove godine sličnu situaciju imamo sa kakaom. Tržište nama potrebnih sirovina je nepredvidivo zato logistika mora biti agilna, fleksibilna i prilagodljiva, jer se u ovakvim uslovima planovi često menjaju, a mi moramo uvek biti „budni“ i spremni.

PL: Bambi nam je svima dobro poznat brend, ali malo šta zapravo znamo o tome kako je „iza scene“, odnosno kako izgledaju logistički procesi koji omogućavaju da se Plazma, Wellness, Plazma Kocka i drugi proizvodi najpre proizvedu, a potom i stignu do kupaca. Koliko je zahtevno rukovoditi logističkim operacijama ovakvog sistema?

– Kao lider na tržištu vodimo se „End to End“ pristupom koji kupca stavlja na prvo mesto. Najveći izazov jeste obezbediti visoku sinergiju kompletnog lanca snabdevanja, kako bi police kupaca uvek bile pune i kako bismo, na kraju, ispunili ono najvažnije – da naši potrošači budu zadovoljni. Dnevno se iz proizvodnje u naše centralno skladište zaprimi oko 120 tona različitih gotovih proizvoda, dok naši logistički procesi deluju u režimu 24/7 kako bi se podržali proizvodni procesi i obezbedilo neometano snabdevanje tržišta.

U veoma dinamičnom okruženju FMCG tržišta svakodnevno obezbeđujemo veliku fleksibilnost i prilagođavamo se različitim zahtevima kupaca, pa se može reći da imamo veoma elastičnu, ali ujedno i čvrstu organizaciju. Moje zaduženje jeste očuvanje stabilnosti, kao i kontinuirano razvijanje logističkih operacija i kompetenci zaposlenih.

PL: Koji deo logističkih operacija Bambi autsorsuje, a koji obavlja samostalno? Kako birate partnere sa kojima sarađujete?

– Bambi po pitanju razdvajanja na inhouse i outsource operacije ima veoma jednostavan pristup: mi smo proizvodna kompanija i sve logističke operacije unutar fabrike organizujemo sami sa sopstvenim resursima, dok krajnju distribuciju ka našim kupcima radimo sa outsource partnerima, kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Ovakav pristup omogućava nama, kao i našim partnerima, da iskoristimo ogroman potencijal sinergije logističkih tokova sa zajedničkim ciljem optimizacije i smanjivanja operativnih logističkih troškova.

Izuzetno nam je važno da naši partneri imaju isti pristup prema kupcima kao i mi, kako bismo zajednički delovali na tržištu. Bambi kao klijent nije jednostavan – veliki obrt, količine proizvoda i veliki broj kupaca raznih formata, zahtevaju od naših partnera da imaju kapacitet, snagu i fleksibilnost logističkih operacija koja je neophodna kako bismo održali i osnažili lidersku poziciju na tržištu.

Na teritoriji Srbije sa našim partnerom trenutno delujemo u 3PL formatu pružanja usluga i izvesno je da ćemo u narednom periodu težiti iskoraku ka 4PL saradnji.

PL: Da li biste istakli neki projekat koji realizujete u saradnji sa svojim logističkim partnerima?

– Jedno od zanimljivih rešenja u distribuciji robe kupcima koje smo razvili sa našim 3PL partnerom i primenili u praksi je „Paperless Dellivery“, što podrazumeva potpuno digitalizovani lanac protoka informacija od trebovanja do isporuke robe kupcima, bez fizičkih dokumenata. Ovo je značajno ubrzalo logističke tokove, smanjilo potrošnju papira i pojednostavilo aktivnosti svim učesnicima u lancu.

PL: Koje su najveće investicije u oblasti logistike koje su u vašoj kompaniji realizovane u protekloj godini?

– Nakon što je Bambi 2019. godine postao deo Coca-Cola HBC, usledile su velike investicije i radovi na proširenju kapaciteta. Najnoviji projekat ulaganja je masterplan razvoja fabrike do 2030. godine, po kome je samo tokom ove godine planirana investicija od više od 12 miliona evra.

U prethodnom periodu u krugu fabrike je napravljeno novo centralno skladište kapaciteta 5.000 paletnih mesta, sa tehnologijom gravitacionih regala. Sve je ispraćeno najsavremenijom WMS tehnologijom, kao i inovativnim hardverskim rešenjima koji rade na Android platformi. Takođe je investirano u nove viljuškare sa litijum jonskim baterijama, kako bi se podržalo smanjivanje emisije CO2. Ove godine završen je i veliki projekat automatske paletizacije gotovih proizvoda.

Naša fabrika postaje primer u operativnim rezultatima po pitanju održivosti. Ono što nas očekuje u toku ove godine jeste postavljanje solarnih panela na lokaciji naše fabrike, čime ćemo dobiti stanice za punjenje električnih automobila i viljuškara.

Pred kraj prošle godine smo dobili dva nova električna vozila – jedno za kontrolu prijema robe i drugo za prevoz reciklabilnih materijala, čime smo doprineli smanjenju emisije CO2 i unapredili bezbednost naših zaposlenih. Aktivno radimo i sa našim partnerima na smanjivanju emisije ugljen dioksida u celom lancu transporta.

PL: Kakvi su planovi za dalje investicije u oblasti logistike?

– Bambi je uveliko uhvatio zalet ka automatizaciji procesa. Kako bismo podržali stabilan rast i razvoj neophodno je kontinuirano ulaganje u održivo poslovanje. U naredne 2 godine, pored novog proizvodnog pogona, očekuje nas investiranje u dodatne skladišne kapacitete – trenutni plan je novo skladište gotovih proizvoda kapaciteta 5.000 paletnih mesta, kao i skladište za sirovine istog kapaciteta sa svom pratećom tehnologijom.

PL: Na koliko tržišta danas izvozite? Koji deo proizvodnje se prodaje u Srbiji, a koji i van granica naše zemlje? I koliko je izvozna logistika značajna za uspeh na ino-tržištima?

– Prisutni smo na 4 kontinenta i u više od 20 zemalja sa velikim planom da ove godine osvojimo novi kontinent – Afriku, i da otvorimo još 5 novih tržišta. Inače, 65% naših tokova usmereno je na domaće tržište, u izvoznom delu prevladavaju EX YU zemlje sa učešćem od 25%, dok je ostatak u drugim delovima Evrope i sveta.

Od kako je Bambi postao deo CCH, izvozne mogućnosti su dobile drugačiju perspektivu. Dugoročan plan razvoja zasniva se upravo na izvoznim kapacitetima, gde će logistika imati veoma važnu ulogu da se obezbede sigurni i održivi izvozni tokovi.

PL: Koji novi trendovi ili tehnologije će, po vašem mišljenju, u budućnosti imati najveći uticaj na logističke operacije u konditorskoj industriji?

– Kako u svim sferama života, tako i u poslovnom okruženju AI počinje da daje značajne rezultate u primeni. Veštačka inteligencija će sasvim sigurno u budućnosti pozitivno uticati na lanac snabdevanja čime će omogućiti veću dostupnost informacija, brže učenje, bolje planiranje resursa, kao i optimizaciju kod korišćenja WMS i TMS sistema. Zajedno sa 3PL partnerom već koristimo sličan alat, kako bismo sproveli optimizaciju prodajnih i dostavnih ruta kao deo savremene „Route to market“ strategije.

Takođe, težnja ka održivom poslovanju usmerava kompanije da se okreću obnovljivim izvorima energije, što će nam u budućnosti sasvim sigurno doneti više „zelenih rešenja“: veći broj električnih vozila, automatizaciju skladišnih tokova, VLM, više robotskih rešenja, kao i potpunu digitalizaciju procesa.

„Logistika me je privukla dinamikom“

Rade Ćopić osnovne i master studije završio je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, na odseku za logistiku. Iako su mu prvo interesovanje bili avioni i vazduhoplovstvo, logistika ga je, kaže „privukla dinamikom, kao i mogućnostima primene u svakom segmentu poslovanja, na mikro i makro nivou“.

12-godišnju profesionalnu karijeru u logistici započeo je u industriji boja i lakova, nastavio u jednom od najvećih distributivno-logističkih sistema na ovim prostorima, a od prošle godine je na poziciji menadžera logistike i servisa kupaca u kompaniji Bambi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.