ZA VOLANOM: Rade Nikolić, međunarodni prevoz – Četiri decenije na drumu

Sreda, kasno veče – suvi dani decembra 2021. godine. Po dogovoru, naš sagovornik Rade Nikolić odgovara na poziv tačno u 21:00h, zvono se čulo svega nekoliko puta.

Radeta poznajemo kao dobronaklonog i kolegijalnog. Iskustvo koje je sticao godinama nesebično deli sa ostalim vozačima – kako uživo, tako i putem društvenih mreža. Njegovi komentari na goruće probleme u profesiji uvek su odmereni i pažljivo sročeni – dobrih saveta nikad ne manjka. Posebno smo mu zahvalni na njegovoj aktivnosti u okviru Facebook grupe Prevoznici i vozači Srbije.

(Ispred Scania servisa u Sankt Peterburgu)

I ne samo što ume da posavetuje, Rade ume i da pronađe smeh u najtežim okolnostima. Odmah smo se prisetili one čuvene koju je podelio početkom pandemije: „Od korona virusa jedino je teži kolona virus!“

Zanimljivo je da, iako se tokom svog radnog veka „provozao“ kroz dva-tri rata, embargo, bombadovanje i silne štrajkove, i dalje uspešno pronalazi svetliju i vedriju stranu, motiv da se vrati u kabinu. Već na početku razgovora nam otkriva recept za ovu istrajnost koji je, kako kaže, krajnje jednostavan: samo strpljenje.

Kad nešto ne može i kada je uslovljeno nečim drugim, ništa drugo do… STRPLJENJE, kaže Rade.

A da bismo saznali kako je do njega došao, prepuštamo mu volan. Naš sagovornik se vraća u rikverc, u (sada već davne) ’80-te.

– U tom periodu je sve započelo – 1983. ili 1984… Ne sećam se tačno. Uglavnom – davno je bilo, kada većina današnjih vozača nije bila rođena. Otac mi je bio profesionalni vozač i manje-više je krenulo odatle.

Za volanom se najpre našao u tadašnjem preduzeću za puteve, gde je radio lokalne vožnje. Duže staze su krenule nešto kasnije, kaže Rade.

Vozač je da vozi, a ne da telefonira…

Međunarodni prevoz je počeo da vozi sredinom ’80-ih, u vremenu kada su vozači imali daleko više slobode, a posao se obavljao bez komplikacija.

– Tada je važilo da se vozač javlja u firmu samo kada nešto baš treba. Ili za nalog za utovar – da se javite da ste istovarili, da pitate kud’ dalje; ili da imate neki problem – pokvarilo se vozilo, zadržani ste negde na granici – priseća se Rade.

Bez telefona, sa unapred poznatim zadatkom, vozač bez mnogo objašnjenja radi ono što treba – vozi.

– Danas vas svi redom zovu, počev od dispečera, preko vlasnika firme, pa sve do vlasnika robe. Nemate čak ni privatnost. Primera radi, dogodi se da vaša pauza bude u periodu kada je nekom drugom radno vreme, od ujutru u 9 do 16 časova. Iako je red da odmorite – da biste bili korektni, da ne bude da ste nedostupni – odgovorate na pozive, čak i kad nigde ne gori.

Vreme je donelo nove tehnologije, a s njima i nove zahteve. Vrlo brzo su nastali i novi problemi.

– Nekada je svaki problem bio mehaničke prirode, te je rešavan brzo, dok danas postoje problemi koje vozač može samo „nemoćno da posmatra“. Koliko vozila i proizvođača, toliko i različitih rešenja za iste stvari, a to je u nekom momentu teško pohvatati.

Međutim, ne da Rade da ga vreme pregazi i sa ponosom kaže da promene u najvećoj meri prati.

Stigle nove tehnologije, kompjuteri i GPS sistemi, a s njima i zahtevi da se zna gde se tačno nalazi roba. Mislim da to i nije toliko značajno, al’ ne vredi, takvo je vreme došlo. Pa, ako je već tako – važno je da i mi veterani pokažemo da ne zaostajemo za mlađim kolegama i da dobro držimo korak!

„16 sati? Prava relaksacija!“

Na svakoj granici koju radi – od država prema istoku, u ovom momentu, vreme prelaska je vrlo često i po 5,6 dana. Da bi se više ljudi bavilo ovom profesijom, ta pitanja jednostavno moraju da se reše, izričit je naš sagovornik.

– Čuo sam pre neki dan omladinca koji kaže – „Prelazio sam na Šidu 16 sati“. Meni to dođe kao relaksacija, malo da se opustim. Poslednju granicu sam prelazio 4 dana, pa sam vozio 5 sati pa sam opet čekao 10 sati.

Dok su na istoku problemi duga čekanja i stroge kontrole, vozače koji „rade zapad“ muče kolone, zastoji na putu i infrastruktura iz druge polovine XX veka, koja ne može da proprati trenutni obim saobraćaja. Na sve ovo treba dodati i probleme koje vozači imaju sa ilegalnim migrantima, ali nažalost i kriminalom.

Poređenja radi, kada je počeo da se bavi međunarodnim prevozom u preduzeću Autoprevozu Čačak, Rade kaže da niko nije ni pomišljao da se može suočiti sa ukradenim gorivom. Vozač je mogao bezbedno da stane i da se naspava. Danas je sasvim realna situacija da vozači strepe da im neko tokom noći ne obije rezervoar sa 1.000 litara goriva i da im tu štetu kasnije poslodavac ne naplati.

Izvesno je da je neizvesno

Mlade koji ciljaju ka inostranstvu, najbolje ćemo zadržati tako što će se „ukinuti granice“, ali i tako što će im se dati odgovarajuća plata, smatra. Iako ova rešenja zvuče sasvim jednostavno, Rade se boji da će se na njih sektor – načekati.

Prostor između dobiti i onoga što se naplati sada je vrlo „tesan“, a baš u njemu treba organizovati održavanje i voznog parka i firme, što je u ovom periodu jako teško, smatra.

Rade nema dilema – iskustvo ga je poučilo da radi u profesiji u kojoj je jedino izvesno da je sve neizvesno. Zbog toga se, kaže, ne bavi prognozama na duže staze.

– Ja sam tokom svog radnog veka zatekao dva-tri ratna satnja, embargo i bombardovanje… Neopisivo je kako izgleda kada se prolazi kroz takve situacije. Raspad bivše zemlje me je uhvatio na granici između Italije i Slovenije. Samo par meseci kasnije ponovo sam naišao na sukob, kada sam, da bih izbegao Horgoš, iz Mađarske preko Hrvatske hteo da uđem u Srbiju.

Transport, kao usluga, prvi je među sektorima koji osete svako političko i ekonomsko pomeranje, veli.

– Na primer, šta ako sada nastane sukob između Belorusije i Poljske, koji je prilično na vidiku?! Ili, Rusa i Ukrajinaca?! Bila bi u problemu četvrtina našeg transporta.

Šta mu je plan, pitamo za kraj našeg sagovornika koji će uskoro obeležiti 4 decenije na drumu? Isto kao i prvog dana, kaže odmah „na prvu“ – da za volanom radi najbolje što može.

„Za volanom“

U ovom serijalu čeka vas deset priča iz ličnog ugla profesionalnih vozača, a sa našim sagovornicima razgovaraćemo kako o njihovim radnim zadacima i svemu što ih prati, tako i o temama značajnim za profesiju – koje nove tehnologije im pomažu u radu, zbog čega je važno drugarstvo na drumu, kako vide budućnost svoje struke.

Rubriku „Za volanom“ portal PlutonLogistics realizuje u partnerstvu sa brendom VARTA.