Fidelinka iz Subotice dobila novog vlasnika

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice.

Kako je za RTV rečeno u kompaniji Gebi, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, u planu je modernizacija Fidelinkinih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom „Fidelinka 1868„.

Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i sigurnost predatog žita subotičkih i mnogih drugih srpskih poljoprivrednika. U susednoj zgradi su se pravile testenine po kojoj je fabrka bila poznata do stečaja Fidelinke pre oko decenije i po. Nakon toga, pojedini delovi nastavili su delatnost, sa više ili manje uspeha, uglavnom kroz zakup.

Pre gotovo dve godine stečaj je faktički okončan, prodajom njenih delova i zaštitnog znaka. Nedavno je Gebi iz preuzeo silose, mlin i testaru.

– Ova godina će se odnositi na osvežavanje i modernizaciju samog silosnog parka, koji je osnova čitavog ovog poslovanja. Sa time ćemo postati vlasnici više od 600.000 tona skladišnog kapaciteta za žitarice i uljarice, što je ozbiljna količina, ne samo za Srbiju, nego i za region. Nakon osposobljavanja silosnog parka, što će potrajati tokom čitave ove godine, sledeći korak biće obnavljanje i modernizacija mlinskog dela, koju će pratiti i testara –  rekao je za RTV menadžer kompanije Gebi Atila Andraš Đuričin.

U roku od pet godina, novi vlasnici planiraju ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa. Veruju da će sve planove vezane za Fidelinku ostvariti i pre zadatog roka.