„Litopapir“ izvozi 60% proizvodnje u 20 država

Preduzeće „Litopapir“ je zaključilo novi posao sa kupcima iz Francuske, a  najveći tržni centri u toj državi, od ranije i u Nemačkoj i Engleskoj, potrošačima pakuju robu u papirnu ambalažu proizvedenu u Čačku. Tako su grafičari sa obale Zapadne Morave nastavili niz dobrih novosti iz ovog kolektiva, čiji su vlasnici Jan Petersen iz Švedske i Nenad Batalo iz Vršca – piše „Politika“.

– Samo evropska produktivnost može da nas sačuva u ovoj utakmici, i za sada držimo korak sa veliki svetskim proizvođačima ambalaže. Imamo nekoliko mašina koje se ne gase 24 sata, možda dan ili dva u godini radi remonta, i mladu i dobro obučenu radnu snagu, i blagodareći tome 60% proizvodnje u prošloj godini prodali smo u 20 država Evrope, uglavnom EU – kaže za „Politiku“ generalni direktor „Litopapira“ Branko Kovačević, koji je već osam godina na čelu kolektiva.

Ukupna vrednost proizvodnje u „Litopapiru“ – kesa, cevaste ambalaže i vreća – u 2015. premašila je deset miliona evra, uz rast od 14% i povećanje broja zaposlenih, kojih sada ima oko tri stotine. Nova uprava preuzela je fabriku početkom 2007. godine i od tada je nabavljeno 11 mašina.

 – Najvredniji je „trijumf“, plaćen 450.000 EUR, koji u minutu izbacuje 300 kesa sa drškom, što je podatak za poštovanje. Ali, istovremeno, strpljivo i uporno podizali smo navike i učinak radnika, bez kojih ovakav napredak fabrike nije moguć – ističe Kovačević.