„Mercedes“ u Srbiji – direktor potvrdio dolazak

Nemačka automobilska kompanija „Mercedes“ će napraviti strateško partnerstvo sa beogradskim proizvođačem autobusa „Ikarbusom“ uz pomoć Vlade Srbije, potvrdio RTS-u direktor „Mercedes Benca“ za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Na šasiji „Mercedesa“ i uz njihov menadžment, „Ikarbus“ će praviti nadogradnju za autobuse i to ne samo za naše, već i za treća tržišta. Razgovaralo se i o fabrici kamiona u Priboju, ali se još prikupljaju informacije o mogućim oblicima saradnje.

To bi bila druga veća strana kompanija koja dolazi u Srbiju i sigurno bi na duži rok bilo rešeno pitanje autobusa za gradski prevoz, ali i velikih autobusa za međugradski prevoz.

Generalni direktor “Ikarbusa“, Aleksandar Vićentić nedavno je rekao Tanjugu da bi do kraja godine Ikarbus trebalo da potpiše ugovor o strateškoj saradnji sa “Mercedesom“, i rekao da bi to podrazumevalo izradu celokupnog proizvodnog programa nemačkog proizvođača u Zemunu.

„Očekujemo potpisivanje dugoročnog ugovora do kraja godine, po osnovu kojeg bi ’Ikarbus’ proizvodio autobuse na ’Mercedesovoj’ samohodnoj šasiji, odnosno čitavu paletu autobusa od šest do osamnaest metara, počev od malih, mini-gradskih do visokoturističkih“, naveo je on.

Vićentić je to ocenio kao veliku šansu za tehničko-tehnološki napredak i izlazak srpske fabrike na svetska tržišta. On je rekao da bi autobusi trebalo da nose znak i “Mercedesa“ i “Ikarbusa“.

Direktor pribojske fabrike automobila, Zoran Zaković, rekao je Tanjugu nedanvo da bi moguća saradnja sa “Mercedesom“ bila dobra prilika i za FAP, koji bi mogao da vrši montažu vozila.

Direktor Mercedesa, Jirgen Rouf, obišao je FAP, potvrdio je Zaković, i precizirao da je to bila „informativna poseta, sagledavanje mogućnosti i iznošenje ideja.“

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.