Nove šanse za srpske izvoznike – 28 firmi na sajmu robnih marki u Amsterdamu

Nakon dve godine pauze zbog pandemije, srpske kompanije iz sektora prehrambene industrije ponovo će se predstaviti na Međunarodnom sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu 31. maja i 1. juna.

U organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), pod sloganom „Your name, our quality“, na Nacionalnom štandu Srbije izvoznu ponudu promovisaće 28 naših firmi.

Za srpske kompanije zainteresovane da izvoze pod robnim markama, ovaj sajam predstavlja šansu za nove kontakte, dobru mogućnost da uđu u vodeće svetske supermarkete – maloprodajne lance, a samim tim i za povećanje izvoznih poslova, ističe Zorana Delić iz PKS.

U Amsteradamu očekujemo široku ponudu srpskih proizvoda počev od mlečnih namaza, smrznutog i svežeg voća i povrća, niskokaloričnih džemova, voćnih namaza sa 100% voćem, hladno ceđenih sokova do konditorskih proizvoda, nudli, proizvoda od tartufa itd., objašnjava Delić.

U hali Evropa kompleks, rezervisanoj za prehrambene proizvode na Nacionalnom štandu Srbije biće Packom International – Beograd, PIK Bečej, MIN Commerce Beograd, Fabrika dečije hrane Dobanovci, Laki Arilje, Cmana Krnjevo, Konlid Nova Pazova, Mlekara Šabac, Master Fruits Beograd, Jaffa Crvenka, Venac Stara Pazova, ITN Group Beograd, Agranela Valjevo, Budimka Požega, Frigo Paun Požega, Bilje Borča, NN Tel Novi Sad, Natura Gusto Paraćin, Bar Nar Beograd, ColdPressok Beograd, Damar Confir Beograd, Tisacoop Kanjiža, Minela Batočina, Euro-Frigo Požega, PIP Novi Sad, BMN Malinas Požega, BG Produkt 1996 Kruševac i CG Foods Europe Ruma.

Samostalan nastup imaće još osam kompanija iz Srbije Europak – Stari Banovci, Cotoland – Cerovac, Nelly Loznica, Vukochem – Šabac, Žitoprerada DM – Novi Bečej, Sirogojno Company, Interclean – Beograd i Piramida 72 – Šabac.

PLMA će ove godine okupiti oko 15.000 svetskih trgovaca koji predstavljaju supermarkete, hipermarkete, diskonte, robne kuće, apoteke, kao i uvoznike, distributere, konsultante, agente za prodaju i stručnjake za pakovanje i dizajn. Na ovogodišnjem sajmu u Amsterdamu će se predstaviti 2.500 izlagača, od čega je 50 zemalja sa nacionalnim štandovima.

Sa tradicijom dugom preko 30 godine PLMA Amsterdam predstavlja vodeće mesto na kome se susreću proizvođači sa predstavnicima najvećih svetskih maloprodajnih lanaca.

Sajamski prostor podeljen je u hale za prehrambene i neprehrambene proizvode. Na sajmu će biti prestavljena široka paleta kako prehrambenih proizvoda i pića, tako i neprehrambene kategorije kozmetika, preparati za negu zdravlja i lepote, za domaćinstvo i kuhinju, negu automobila, baštu, kao i kućni pribor, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.