Rast robne razmene u januaru – Nemačka i dalje ubedljivo prvi partner u izvozu

Srbija je u januaru zabeležila pokrivenost robnog uvoza izvozom od 76 odsto, što je za 5,4 odsto više u odnosu na isti mesec 2022. godine. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u januaru su bili Nemačka, Kina i Rusija, saopštili su iz Ministarstva finansija. Spoljnotrgovinska robna razmena je međugodišnje uvećana za 16,0 odsto i iznosila je 5,1 milijardi evra, usled rasta izvoza od 21,1 i uvoza od 12,5 odsto.

Najveći rast izvozne aktivnosti u okviru prerađivačke industrije zabeležen je u elektronskoj (52,6%), automobilskoj (29,0%) i mašinskoj industriji (33,6%), a pozitivni doprinos zabeležen je i kod metalske (42,8%) i prehrambene industrije (11,8%). Sektor rudarstva nastavlja da beleži visoke vrednosti izvoza, koji je u januaru iznosio 179,6 miliona evra, pre svega kao rezultat eksploatacije ruda metala.

Rast robnog uvoza, u istom mesecu iznosio je 12,5% i zabeležen je u 20 od 23 oblasti prerađivačke industrije.

Više od dve petine rasta uvoza opredeljeno je višim uvozom repromaterijala, usled povećane aktivnosti privrede, ali i viših cena energenata.

Srpski privrednici su u Nemačku u januaru izvezli robu vrednu 306 miliona evra, dok im je Mađarska bila druga izvozna destinacija sa 148,3 miliona evra, a Italija treća sa 144 miliona evra.

Pregled najznačajne robe koja se izvozi i uvozi:

NEMAČKA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Nemačku su rotacione električne mašine, oprema za distribuciju električne energije, delovi i pribor za motorna vozila, pumpe i kompresori; Najznačajniji uvozni proizvodi su bakar, putnički automobili, lekovi, medicinski i farmaceutski proizvodi.

MAĐARSKA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su električna energija, oprema za distribuciju električne energije, termojonske elektronske cevi, pumpe za tečnosti; Najznačajniji uvozni proizvodi su gas, ulja od nafte i minerala, lekovi, oprema za distribuciju električne energije.

KINA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Kinu su rude bakra i koncentrati, bakar, pumpe za tečnosti, rotacione električne mašine; Najznačajniji uvozni proizvodi su telekomunikaciona oprema, mašine za AOP i jedinice, mehanički uređaji za manipulaciju, mašine za pojedine industrijske grane.

ITALIJA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Italiju su obuća, odeća, gume, pšenica i napolica u zrnu; Najznačajniji uvozni proizvodi su koža, proizvodi od plastike, mašine za pojedine industrijske grane, proizvodi od prostih metala.

RUSKA FEDERACIJA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Rusiju su voće sveže i suvo, lekovi, pribor za odeću od tekstila, električna i neelektrična oprema za domaćinstva; Najznačajniji uvozni proizvodi su gas, duvan prerađen, đuriva i sintetički kaučuk.

Izveštaj Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima možete pogledati OVDE.

Foto: Ministarstvo finanija – Tekuća makroekonomska kretanja