Rekordna proizvodnja fabrike „Hemofarm“ u Dubovcu kod Kovina

hemofarm_280214„Hemofarm“-ov pogon antibiotika u Dubovcu obeležio je danas dve decenije postojanja i uspešnog rada. Prošle godine, ovaj pogon je sa 118 miliona jedinica, odnosno, više od 10 miliona pakovanja gotovih proizvoda, ostvario rekordnu proizvodnju.

–    Na početku rada, u Dubovcu je Hemofarm proizvodio samo kapsule. Danas, na više od 1500 kvadrata, proizvodimo čvrste želatinske kapsule, film tablete i suve suspenzije, odnosno, antibiotike u tri forme, godišnjeg kapaciteta 160 miliona kapsula, 40 miliona film tableta i 7,5 miliona bočica suvih sirupa. Od 2006. godine, Dubovac ima i GMP standard kao preduslov za izvoz na inostrana tržišta, pre svega istočnoevropske zemlje, Afriku, Bliski istok i bivše Republike SFRJ, a istovremeno, potvrdu bezbednosti, kvaliteta i sigurnosti naših proizvoda – rekao je Dušan Sefčik, rukovodilac Hemofarmovog pogona u Dubovcu.

Zajedno sa članovima menadžmenta „Hemofarma“, zaposleni u Dubovcu obeležili su značajan jubilej.

–    „Hemofarm“ je prošle godine, na veoma turbulentnom tržištu, ostvario impresivne rezultate. Proizvodnja je ostvarila istorijski rekord od preko 200 miliona pakovanja, zabeležili smo i rast  prometa 10%, uvećali prodaju lekova koji se izdaju na recept  za 30%, učvrstili liderstvo na farmaceutskom tržištu Srbije i unapredili poziciju u okviru STADA Grupe. Investicije STADA Grupe u prethodnom periodu u Dubovac doprinele su unapređenju infrastrukture, kao i proizvodnih procesa i procedura u ovom pogonu. Uveren sam da ćemo u ovoj  godini, koja će biti još izazovnija od prethodne, proširiti učešće na domaćem i na međunarodnim tržištima – rekao je Ronald Seeliger, generalni direktor „Hemofarma“.

Pogon je otvoren je 1994. godine. Upravo su u Dubovcu, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, instalirane prve čiste sobe – proizvodne prostorije sa jasno standardizovanim tipom zidova, podova, tavanice, klime, filtracije vazduha, osvetljenja i kvaliteta opreme za proizvodnju. Pogon penicilinskih antibiotika je od samog početka rada usklađen sa međunarodnim standardima. Naime, pogon ovog tipa prema GMP-u i strogim procedurama proizvodnje penicilinskih antibiotika, trebalo je da bude izmešten iz Vršca i proizvodnje ostalih lekova.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.