Srpske firme na sajmu u Dubaiju dogovorile izvoz hrane vredan 3 miliona evra

Prve analize učešća naših kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu hrane Gulfood u Dubaiju, pokazuju da su firme iz Srbije dogovorile nove izvozne poslove koji premašuju tri miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U organizaciji PKS-a i Razvojne agencije Srbije (RAS), ove godine na Gulfood-u je učestvovalo 15 domaćih kompanija iz prehrambene industrije, koje su tokom trajanja sajma obnovile postojeće i dogovorile nove poslove sa mnogobrojnim kupcima, uvoznicima, distributerima i vodećim maloprodajnim lancima Srednjeg istoka.

Od 13. do 17. februara predstavnici kompanija iz Srbije imali su više od 700 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima, u okviru kojih su predstavili svoje proizvodne i izvozne potencijale.

– Za većinu naših proizvođača na sajmu u Dubaiju su otvorene nove poslovne prilike i aranžmani sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, drugim tržištima poput Saudijske Arabije, Jordana, Katra, Indije, Izraela, Kuvajta, Irana, ali i Kanade, Australije i Japana. Veliko interesovanje vladalo je za sveže jabuke, smrznuto voće i povrće, sirne namaze i feta sir, med, za niskokalorične i ekstra džemove, voćne sokove, proizvode od tartufa, ajvar, ribu i morske plodove, supe, kokice – kaže Zorana Delić iz Centra za organizaciju sajmova PKS-a.

Srpsku privredu na Galfudu su predstavljali: Master fruits (Beograd), PIK Bečej, Tisacoop (Kanjiža), Cmana (Krnjevo), YUMIS (Niš), Zdravo organik (Selenča), BMN MALINAS (Požega), ITN GROUP (Beograd), Budimka Požega, Damar confit (Beograd), Fruct company (Udovice), Mlekara Šabac, Tropic trade (Beograd), Mlekara UB, Mirax agrar (Beograd).

– Nastup na sajmu GULFOOD za našu kompaniju bio je prilika da predstavimo ponudu smrznutog voća. Ostvarili smo niz kontakata sa inostranim partnerima iz različitih zemalja, a već smo dobili nekoliko upita za saradnju iz Indije, Dubaija i Abu Dabija. Potencijalni kupci su najviše zainteresovani za jabuke – kaže Miroljub Jovanović, direktor Fruct Company.

Ističe da je ova kompanija dosada bila prisutna uglavnom na tržištu Rusije i regiona, ali da nakon ostvarenih kontakata i uspostavljene saradnje očekuju da će u narednom periodu najmanje petinu proizvodnje izvoziti na nova tržišta.

Iz Mlekare Ub poručuju da je poseta sajmu bila idealna prilika da osete zahteve kupaca na ovom tržištu i predstave proizvode na Bliskom istoku.

– Prvi put smo učestvovali na ovom sajm i izuzetno smo zadovoljni sastancima i razgovorima sa budućim partnerima u ovom regionu. Najveće interesovanje je za našim sirnim namazima i feta sirom. Reakcije posetilaca koji su probali naše proizvode su zaista pozitivne, a kvalitet i cena su veoma konkurentni, što nam je važno – kaže Ružica Blizanjac, generalna direktorka kompanije, ističući da očekuju realizaciju saradnje sa kompanijama iz Emirata, Iraka i Irana.

Prestižni međunarodni sajam ove godine je okupio više od 4.000 kompanija iz 120 zemalja među kojima su globalni proizvođači hrane, distributeri i trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije i najbolji svetski kuvari.