Fabrike i logistički centri imaće ključnu ulogu u proizvodnji solarne energije

Industrijski i logistički prostori igraće ključnu ulogu u proizvodnji solarne energije, jer će više od polovine potrebnih količina do 2030. godine biti obezbeđeno preko solarnih fotonaponskih sistema na krovu, prema studiji CBRE. Potencijal je još veći u Rumuniji, zemlji u kojoj se očekuju dvocifrene godišnje stope rasta u ovom sektoru, u kontekstu ogromnih 6,9 miliona kvadratnih metara modernih industrijskih i logističkih prostora koji nastavljaju da se šire.

Studija konsultantske kuće CBRE o uticaju solarne energije na logističke prostore pokazuje da su ekološke karakteristike zgrada sve važnije i da je napajanje među prvih pet kriterijuma za izbor zgrada za industrijske korisnike. Do kraja decenije većina njih će morati da usvoji sveobuhvatnije ESG programe, pošto je cilj EU za obnovljivu energiju do 2030. podignut na minimum od 42,5% finalne potrošnje energije.

Interesovanje za solarnu energiju u Rumuniji je odnedavno sve intenzivnije, a u zemlji se očekuje još ubrzaniji razvoj, imajući u vidu visoke troškove energije. Takođe, postoje i neki normativni akti koji nalažu izgradnju objekata sa veoma visokim energetskim karakteristikama, sa skoro nultom potrošnjom.

Fotonaponski paneli su se pojavili kao istaknuto pitanje tokom pregovora o komercijalnom zakupu, pri čemu su kompanije zakupci dale prioritet ovim sistemima kao ključni zahtev – izjavio je Daniel Cateliu, direktor industrijskih i logističkih usluga u CBRE Romania.

U Rumuniji su prepoznali potrebe kompanija zakupaca, i kao rezultat toga, novi industrijski i logistički projekti sada uključuju fotonaponske sisteme kao deo svoje standardne ponude. U međuvremenu, istražuju načine da finansiraju postavljanje instalacija na starijim objektima.

Prema izveštaju SolarPower Europe, na nivou Evropske unije prošle godine je instalirana solarna oprema kapaciteta 41,4 GW zelene energije, što je povećanje od 47% u odnosu na 2021, na ukupno 208,9 GW. Dok je Nemačka na vrhu liste, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 68,5 GW na kraju prošle godine, Rumunija još nije ušla u prvih 10 sa svojih 1,8 GW. Cilj Rumunije za 2030. za instalirani kapacitet solarne energije po glavi stanovnika je oko trećine proseka EU za 2030. godinu, odnosno 279 W naspram 758 W.

– Rumunija ima jedan od najvećih potencijala solarne energije u Evropi, a nacionalni cilj bi mogao biti mnogo veći ako bismo više pažnje posvetili sektoru logistike i industrijskog prostora, gde se takvi kapaciteti mogu postaviti na krovove. Železnička infrastruktura takođe može da igra glavnu ulogu u obezbeđivanju održive budućnosti u Rumuniji, a intermodalni terminali, kao što su oni u Dečei i Ajudu, važniji su nego ikada – rekao je Victor Rachita, šef industrijskih i logističkih usluga u CBRE Romania.

Zbog ogromnih površina krovova logističkih centara, solarni fotonaponski sistemi su isplativi, jer mogu smanjiti oslanjanje zgrade na električnu energiju iz mreže do 80% i smanjiti račun za struju do 95%.

CBRE Global ESG istraživanje je otkrilo da je u kontinentalnoj Evropi 88% stanodavaca i investitora i 86% korisnika navelo karakteristike koje smanjuju potrošnju energije kao najznačajnije za odluke o nekretninama. Više od 30% stanara bi potpuno odustalo od dogovora ako zgrada ne ispunjava potrebne karakteristike.

Izvor: green-forum.eu

Foto: Pixabay, ilustracija

  • PROČITAJTE I: 

Milšped postavlja solarnu elektranu na krovove svojih objekata

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.