Gebrüder Weiss raste u svim poslovnim oblastima – U proširenje lokacija uloženo rekordnih 112 mil EUR

Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss je u prošloj poslovnoj godini ostvarila preliminarni neto promet od 2,54 milijardi evra, što je rast od 43% u odnosu na 2020, kada je rezultat iznosio 1,77 milijardi evra.

Više od 70% ovog rasta prometa dolazi iz sektora Air & Sea. Zbog globalnog nedostatka brodskog tovarnog prostora, vozarine brodskih kompanija i avio-kompanija su višestruko porasle. Dalje obračunavanje ovih troškova značajno je doprinelo povećanju prometa logističke kompanije – ali i dovelo do posebnih izazova, navode u kompaniji Gebrüder Weiss.

– 2021. je bila još jedna izuzetna godina koju karakteriše visoka fluktuacija. Neravnoteža između nedovoljnog teretnog kapaciteta i velike potražnje imala je drastične efekte. Samo uz veliki trud i posvećenost uspeli smo da realizujemo odgovarajuća transportna rešenja za naše klijente, uprkos uskim grlima. Ponosan sam na ono što su naši zaposleni postigli u teškim uslovima – kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora Gebrüder Weiss.

U 2021. godini kompanija je organizovala više čarter avio transporta za svoje klijente, a takođe je koristila Prachter, putničke avione pretvorene u teretne avione. Takođe, preuzimanje poslovanja Ipsen Logistics u Nemačkoj, Poljskoj i Maleziji krajem 2020. godine predstavljalo je važan korak u razvoju globalne mreže. Sveukupno, korporativno područje Air & Sea i logistika ostvarilo je promet od 1.030 miliona evra (u 2020: 470 miliona evra).

Upravni Gebrüder Weiss (s leva nadesno): Lothar Thoma, Peter Kloiber, Wolfram Senger-Weiss (predsednik) i Jürgen Bauer, foto: Gebrüder Weiss/Gnaudschun

Oblast drumskog transporta i logistike završava sa povećanjem prometa od 16% na 1.277 miliona evra (2020: 1.104 miliona evra). Kako bi povećala efikasnost, kompanija Gebrüder Weiss je koristila nove tehnologije u planiranju transporta, rasporedu i merenju tereta; uvedena je intermodalna veza od Beča do nemačke oblasti Rur.

Ostvareni su novi rekordi isporuka u svim proizvodnim oblastima drumskog transporta.

Gebrüder Weiss isporučio je oko 1,74 miliona Home Delivery pošiljki krajnjim kupcima u Austriji i u nekoliko zemalja istočne Evrope, i dodatno učvrstila svoje liderstvo na tamošnjem tržištu (2020: 1,37 miliona pošiljki). DPD Austrija, čiji je deoničar Gebrüder Weiss Paketdienst, poslao je preko 66,5 miliona paketa u 2021. godini, što je povećanje od 16% u odnosu na 2020. Ovaj rast, kako navode u GW, uglavnom je došao kao rezultat snažnog poslovanja sa privatnim kupcima.

Jaka tržišna pozicija u centralnoj i istočnoj Evropi

U Bavarskoj, Gebrüder Weiss je putem akvizicija konsolidovao svoju mrežu drumskog transporta u južnoj Nemačkoj. Nadalje, kompanija je izvršila dodatna preuzimanja u Bugarskoj i Turskoj, a otvorene su nove filijale u Mađarskoj, Češkoj i Južnoj Koreji.

Logistička kompanija je uložila ukupno 112 miliona evra u proširenje poslovnica i novih objekata (2020: 75,6 miliona evra), što je najveći obim investicija u dosadašnjoj istoriji Gebruder Weiss-a.

Kako se mreža širila, tako se povećavao i broj zaposlenih, te ih je danas oko 8.000, odnosno 8% više nego godinu ranije.

14.500 korisnika koristi novi korisnički portal myGW

Da bi optimizovao logističke procese, Gebrüder Weiss sve više koristi digitalne alate za svoje klijente:

– Zahtevi za brzinom, efikasnošću i transparentnošću duž čitavog lanca snabdevanja značajno su porasli. Sa međunarodnim uvođenjem i daljim razvojem našeg korisničkog portala myGW, dostigli smo važnu prekretnicu – kaže Wolfram Senger-Weiss.

Digitalna platforma nudi kupcima informacije u realnom vremenu o njihovom protoku robe i već je koristi preko 14.500 korisnika u 19 zemalja. Osim toga, realizovani su projekti u oblasti upravljanja lancem snabdevanja za nekoliko poznatih kupaca.

Foto: Gebrüder Weiss

Dok najavljuju kako bi želeli da nastave rast i proširenje svojih digitalnih usluga, iz kompanije Gebruder Weiss podsećaju da je korona kriza takođe pokazala i koliko je važno imati kontrolu nad fizičkom infrastrukturom.

– Naša strategija „Best of Both Worlds“ – savremeni digitalni alati s jedne strane, logistički kapaciteti, teretni kapaciteti i dobro obučeni zaposleni s druge strane – još jednom se pokazala ispravnom – kaže Senger-Weiss.

Klimatska neutralnost do 2030. 

Do 2030. godine, logistička kompanija Gebruder Weiss želi da svoje poslovnice učini klimatski neutralnim. U tom cilju, samo prošle godine postavljeno je osam fotonaponskih sistema na logističkim terminalima u Austriji i Nemačkoj, a ove godine će to slediti i druge lokacije.

Kompanija je posvećena i upotrebi novih tehnologija, te se tako jedan od prvih kamiona na vodonik u svetu već dokazao u logističkoj praksi Gebruder Weiss-a. Takođe, u upotrebi su i vozila sa drugim alternativnim pogonima (na tečni gas i električnu energiju) i to pre svega za usluge Home Delivery.

Gebrüder Weiss je za svoje klijente u prethodnom periodu uveo uslugu Zero-emissions, koja nudi mogućnost doplate kako bi se „nadoknadila“ emisija ugljenika svake logističke usluge koju koriste. Ova sredstva namenjena su za finansiranje sertifikovanih projekata zaštite klime.

Naslovna fotografija: Gebrüder Weiss/Sams