Kompanija „Gebruder Weiss“ ostvarila neto prihod od 1,28 mlrd EUR

Međunarodno transportna i logistička kompanija „Gebruder Weiss“ je u poslovnoj 2015. postigla bolji rezultat nego u prethodnoj godini i uspešno je poboljšala svoju poziciju u većem broju rastućih tržišta i branši. Uz povećanje od tri procenta, koncern je ostvario preliminarni neto prihod od 1,28 milijardi evra (2014: 1,24 milijardi evra), naveo je „Gebruder Weiss“ u saopštenju.

– Uprkos napetoj ekonomskoj situaciji u Evropi, mi smo investicijama u terminale, proizvode i zaposlene nastavili solidan razvoj proteklih godina i inteligentnim logističkim rešenjima stvorili smo dodatnu vrednost za naše klijente. Vrlo smo zadovoljni rezultatom – zaključio je Volfgang Nisner, predsednik Upravnog odbora firme „Gebruder Weiss“. Stopa sopstvenog kapitala je blago porasla, na 56,7%, pa to osigurava znatnu nezavisnost preduzeća od kreditnih institucija (2014: 54,3%).

Ekspanzija u Aziji

Ukupni obim investicija u 2015. godini je iznosio 53,75 mil EUR (2014: 56,4 mil EUR). Pored proširenja filijala u srednjoj i istočnoj Evropi, firma „Gebruder Weiss“ je proširila svoje polje delatnosti u Aziji i time je učvrstila svoju poziciju međunarodnog logističara. Kompanija je otvorila novi logistički terminal u Singapuru i time je popunila, zajedno sa podružnicama u Dubaiju i Šangaju, geografsku prazninu na azijskom kontinentu.

– Našim klijentimai u Aziji nudimo logističke usluge po visokim evropskim standardima kvaliteta, zajedno sa specifičnim regionalnim stručnim znanjem – rekao je Volfgang Nisner.

Primer za to je zajedničko preduzeće firme „Gebruder Weiss Automotive Logistics“, koje se od svog osnivanja krajem 2014. godine kod većeg broja međunarodnih proizvođača delova za automobile i proizvođača automobila u Kini dokazalo kao „Lead Logistics Provider“ (LLP).

E-trgovina u žiži

gebruder_weiss_270314Stalno rastuće poslovanje preko interneta ovaj logistički ekspert je ispratio proširenjem svojih proverenih eFulfillment rešenja na različite zemlje srednje i istočne Evrope. U sklopu toga je firma „Gebruder Weiss“ i svoj servis za selidbe (B2C) dodatno proširila uslugama dvočlanih timova i montaže nameštaja i tako postala lider na austrijskom tržištu. Mreža DPD u Austriji je proširena na više od 1.000 radnji za slanje paketa za privatna lica, a suvlasnik te kompanije je „Gebruder Weiss Paketdienst“ (GWP).

Sektor drumskog transporta i logistike je ukupno povećao prihod za 3,9% na 857,7 mil EUR (2014: 825,8 mil EUR). Sektor Air&Sea je u 2015. godini prihodom od 293,9 mil EUR ostvario rast od 2% (2014: 288,1 mil EUR). U sektorima Paketdienst (KEP) i NewBusiness prihod je povećan za jedan procenat.

Od usluga špedicije do globalnog upravljanja lancem snabdevanja

Prošle godine koncern ne samo da je bio uspešan u oblasti transportne i skladišne logistike, već je postavio i odlučujuće smernice za svoj razvoj u oblasti globalnog upravljanja lancem snabdevanja.

– Da bi se iskoristio pun potencijal optimizacije za naše klijente, moramo da posmatramo njihove složene lance snabdevanja u celini i da im pružimo podršku efikasnim savetima, planiranjem i logističkim znanjem – dodao je Volfgang Nisner.

Prognoza za 2016.

U 2016. godini firma „Gebruder Weiss“ želi da dodatno učvrsti svoju vodeću poziciju u srednjoj i istočnoj Evropi, a takođe i duž drevnog puta svile u pravcu Kine i drugih dalekih tržišta.

– Nastavićemo da svoje proizvode i procese prilagođavamo potrebama naših klijenata i da razvijamo inovativna rešenja, kako bismo držali korak sa sve većom digitalizacijom – rekao je Volfgang Nisner.

– Sa tim ciljem ćemo se i ubuduće bazirati na školovanim i angažovanim radnicima, koji besprekornom uslugom oduševljavaju naše klijente širom sveta.