Kovintrade uložio 5 miliona evra u novo skladište u Kragujevcu

Kompanija Kovintrade iz Celja, koji se bavi otkupom, prodajom i distribucijom metalurških proizvoda, otvorila je novo skladište u Kragujevcu, povodom 20 godina postojanja filijale Kovintrade Srbija.

Uspešna slovenačka kompanija u ranijem periodu posedovala skladište u zakupu. Kako nije bilo mogućnosti za proširenje odlučili su da izgrade sopstveni magacinski prostor od 5.000 kvadratnih metara, a ujedno su uredili i 500 kvadrata poslovnog prostora. U pitanju je investicija vredna pet miliona evra.

Predsednik uprave kompanije Kovintrade Jože Kastelić istakao je da će ovo ulaganje omogućiti dalji rast i razvoj firme.

Govoreći o drugim ulaganjima, Kastelić je pojasnio da je u planu i velika investicija u automatizaciju skladišta u Štorama u Sloveniji (gde je centralni magacin kompanije), koja je procenjena na četiri miliona evra.

Kada je reč o poslovanju preduzeuća Kovintrade u 2023. godini, Kastelić je pojasnio da je u drugoj polovini godine došlo do zahlađenja tržišta, u vreme kada je, prema njegovim rečima, recesija zahvatila celu Evropu. To je uticalo i na naglo smanjenje cena njihovih proizvoda. Lane je ova kompanije ostvarila 250 miliona evra prihoda, što je 25 odsto manje nego 2022. godine. Dobit kompanije u 2023. bila je oko pet miliona evra, a samo godinu ranije 18 miliona evra.

Na poslovanje u ovoj industriji utiču ekonomske prilike pre svega na nemačkom, ali i na drugim evropskim tržištima, a Kastelić kaže da mnogi projekti kasne po nekoliko meseci. Kompanija radi po planu, iako je svakog meseca sve teže, dodao je. S obzirom na očekivani nizak privredni rast, ne samo u Sloveniji, već i šire, ove godine očekuju slične rezultate kao i u 2023, prenosi portal seebiz.eu. 

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.