Logistika i transport udžbenika – Šta je potrebno da bi knjige na vreme stigle do đaka?

Nabavka školskih udžbenika nije važna tema samo za đake i njihove roditelje, već i za – logističare. O tome kakve kompetencije su potrebne da bi se ovaj zadatak obavio na vreme i efikasno, zanimljiv primer stiže iz Austrije.

Oko 1,2 miliona školaraca u Austriji na jesen će dobiti gotovo devet miliona udžbenika. Potrebni su složeni logistički procesi kako bi se osiguralo da oni u svaku učionicu stignu na vreme, a Austrijska savezna izdavačka kuća (obv) se u tom poduhvatu od ove godine oslanja na pružaoca logističkih usluga FIEGE. 

Porodično preduzeće, osnovano 1873. godine, jedan je od najvećih evropskih provajdera logističkih usluga i zapošljava 23.000 ljudi, od kojih 70 u Austriji, navodi FIEGE u saopštenju.

Maximilian Schulyok, generalni direktor obv, istakao je da je veliko iskustvo FIEGE u sektoru robe široke potrošnje doprinelo da se odluče za ovog logističkog partnera. 

– Kompanija je navikla da pokriva vrhunce potražnje, kao što je period oko Božića. Zato smo uvereni da FIEGE može dobro da se nosi i sa ponekad veoma velikim narudžbinama za otpremu školskih knjiga i da će svi naši udžbenici biti u učionicama na vreme – rekao je Schulyok.

Michael Jan, generalni direktor FIEGE Austria, navodi da ovo partnerstvo predstavlja saradnju dve tradicionalne kompanije „koje se zalažu za stabilnost i kontinuitet“, te da predstavlja svojevrsno priznanje kompetencijama FIEGE u izdavačkoj logistici. 

Kao logistički provajder sa iskustvom u višekanalnim uslugama, u mogućnosti smo da podržimo obv-ove distributivne procese sa optimalnom efikasnošću i podstaknemo njihov dugoročni poslovni razvoj svojim inovacijama – kaže Jan.