Mercator poboljšao rezultate u 2021.- Nastavak ulaganja u novi logističko-distributivni centar

Mercator Grupa je uspešno završila treći kvartal 2021. godine, pošto je do kraja septembra ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su iz kompanije.

Operativna dobit iznosila je 57,6 miliona evra, neto dobit iz perioda poslovanja 12,6 miliona evra, a normalizovana dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) veća je za 10,8% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona evra.

Najveći rast prihoda od prodaje zabeležen je u trgovini na malo. Preduzeće Poslovni sistem Mercator d.d. uspešno je poslovalo u periodu prvih devet meseci 2021. godine, ostvarivši 34,4 miliona evra operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 miliona evra u odnosu na uporedni period prošle godine.

Pored toga, kompanija je u istom periodu i dodatno smanjila svoj neto finansijski dug.

– Mercator je nakon mnogo godina uspešno smanjio odnos između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspešan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i celog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regionu – rekao je Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora, i dodao da će kompanija nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce.

Ovom prilikom Čizmić je potvrdio i da Mercator Grupa, kao deo Fortenove Grupe, može nastaviti sa strateškim ulaganjima, a posebno je istakao ulaganja u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani, kao i u obnovu prodajne mreže.

Mercator Grupa je u prvih devet meseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona evra, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

Kada se ovogodišnji rezultati uporede sa 2019. godinom takođe se može reći da je kompanija uspešno poslovala, jer su prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. meseca 2021. porasli za 2,9% u odnosu na isti period pre proglašenja epidemije COVID-19 (period od 1. do 9. meseca 2019).

Izvor: seebiz.eu

Foto: mercatorgroup.si

Primarna delatnost Grupacije Mercator koja posluje u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori – maloprodaja robe široke potrošnje, u Sloveniji je dopunjena i uslugama kao što su prodavnice kućnih aparata i samouslužne benzinske pumpe. Na četiri regionalna tržišta, Grupa ima više od 1.000 prodavnica i zapošljava više od 20.000 ljudi, navodi se na zvaničnom sajtu Fortenove Grupe

Distribucija u Srbiji pokriva 80 gradova i drugih lokacija, i zapošljava blizu 8.300 ljudi. U Srbiji kompanija ima 300 IDEA prodavnica, četiri IDEA Online prodavnice, 33 Roda supermarketa za veliku porodičnu kupovinu, dva Mercator centra i hipermarketa, četiri Velpro centra i HoReCa centar za ugostiteljstvo.