Nova skladišta Intereurope u Beogradu i Rijeci u funkciji do kraja godine

Koncern Intereuropa planira da u narednoj godini poveća prihode od prodaje na 197,8 miliona evra, dok bi operativna dobit pre kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) trebalo da dostigne 16,5 miliona evra, objavljeno je prošle sedmice nakon što je nadzorni odbor Intereuropa d.d. u petak (28. oktobra) usvojio poslovni i finansijski plan za iduću godinu.

Kako se navodi u saopštenju, Grupacija namerava da svoje aktivnosti u 2023. usmeri na „učvršćivanje tržišne pozicije vodećeg pružaoca sveobuhvatnih logističkih usluga u Sloveniji i Jugoistočnoj Evropi“.

Rast EBITDA omogućiće i novi skladišni kapaciteti u Beogradu i Rijeci, koji će biti u funkciji od početka novembra, odnosno decembra ove godine.

Intereuropa planira da u 2023. za ulaganja izdvoji 10,6 miliona evra, a zbog neizvesne privredne situacije pomno će ispitati dinamiku, istaknuto je. Osim u logističku infrastrukturu i informacione tehnologije, Intereuropa će ulagati i u kompetencije zaposlenih, kao i u kontinuirani razvoj logističkih usluga.

Intereuropa je, podsetimo, u prvoj polovini 2022. ostvarila 98,3 miliona evra prihoda od prodaje, što je 16% više nego u istom razdoblju prošle godine. Konsolidovani neto profit iznosio je 3,2 miliona evra, što je povećanje od 15%.

Srbiju grupacija vidi kao ključno tržište za razvoj poslovanja, izjavio je krajem septembra Nebojša Mandić, CEO Intereuropa Logističke usluge Beograd, na velikoj logističkoj konferenciji u Beogradu. 

– Tačno je da klijenti za koje pravimo nove logističke centre revidiraju svoje poslovanje, ali nisu odustali od logističkih usluga. Zajedno sa klijentima pronalazimo prihvatljivo rešenje za njih, njihove kupce, pa i za nas kao provajdere – istakao je Mandić.