NOVI INVESTITOR u Srbiji – VGP Grupa ostvarila 153 miliona evra dobiti u prvom polugodištu

VGP, porodična panevropska kompanija koja posluje u oblasti upravljanja i izgradnje logističkih i industrijskih nekretnina, a prisutna je i na tržištu Srbije, objavila je nedavno rezultate za prvo polugodište 2022. Kako se navodi u izveštaju, kompanija je ostvarila snažan operativni učinak koji je rezultirao neto dobiti od 153,1 mil EUR. Grupa je prihodovala 35,4 mil EUR od novih i obnovljenih ugovora o zakupu tokom prve polovine 2022. Godišnji prihod od zakupa iznosi 281,1 mil EUR, što je rast od 9,7% od početka godine.

– Na dan 30. juna 2022. godine, u izgradnji je ukupno 1.346.000 m2 kroz 40 projekata koji predstavljaju 88,1 mil EUR dodatne godišnje zakupnine kada projekti u potpunosti budu gotovi – dodaje se u izveštaju.

Očekuje se da će na jaku likvidnost od 730 mil EUR, dodatno pozitivno uticati zatvaranje portfelja Četvrtog zajedničkog preduzeća i završetak radova u VGP Parku u Minhenu u drugoj polovini 2022.

Glavni izvršni direktor VGP-a, Jan Van Geet, rekao je da su u prvoj polovini godine ostvarili snažan rast rezultatom od  35 mil EUR zahvaljujući novim ili obnovljenim ugovorima o zakupu koji su uvećani zbog značajnog rasta zakupa u većini zemalja. Ovaj rast je, kako dodaje, ostvaren iako su brojni glavni igrači iz sektora e-trgovine prolongirali planove na 2024. i kasnije.

– Nestabilna energetska tržišta nisu samo dala značajan podsticaj povećanju prihoda od obnovljivih izvora energije, takođe, ova situacija je poslužila kao akcelerator u želji naših zakupaca da pređu na potrošnju obnovljive energije. Osim tradicionalnih uporišta, odnosno Nemačke i Holandije, sada pokrećemo solarne projekte u skoro svim regionima na osnovu direktne potražnje zakupaca.

Jan Van Geet je dodao da iako su zauzeli oprezniji pristup u kupovini zemljišta tokom prve polovine godine, važna posledica ovih nestabilnih energetskih tržišta je da su ona pružila mogućnost za rast kompanije.

– Jedna od posledica ove krize je da su lokacije starih fabrika stavljene na prodaju, što je nama dalo zanimljive mogućnosti rekonstrukcije brawnfield-a.

Na kraju, zaključuje da je jaka kapitalna pozicija važna, posebno kada se veoma atraktivne brawnfield mogućnosti sve više pojavljuju.

Inače, ova kompanija prisutna je na tržištu Srbije izgradnjom logističko-industrijskog parka u Dobanovcima na 120 hektara. Kako je zamišljen ovaj park čitajte u posebnom tekstu OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.