Poslovna klima Nemačke nastavila uzlazni trend – Korist za logistiku od uspona proizvodnje

Poslovno raspoloženje nemačkih menadžera nastavilo je blagi uzlazni trend i u aprilu. Indeks poslovne klime, koji izračunava minhenski ekonomski institut IFO porastao je sa 96,6 poena u martu na 96,8 poena u aprilu.

Kompanije su još jednom iznele pozitivno mišljenje o svojoj trenutnoj poslovnoj situaciji, ali više nisu toliko optimistične u pogledu očekivanja u narednih šest meseci, prema saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Smatraju da će treći talas korona infekcija i uska grla u industriji intermedijarnih proizvoda sputati ekonomski oporavak Nemačke.

U proizvodnom sektoru, poslovna klima beleži najvišu vrednost od maja 2018.

Kompanije su izvestile o znatnom poboljšanju poslovanja i nastavku rasta potražnje. Znatno je porasla iskorišćenost kapaciteta, sa 81,9% u martu na 86,2% ovog meseca. To je prvi put u poslednje skoro dve godine da je ovaj pokazatelj iznad dugoročnog proseka od 83,5%.

Međutim, optimizam je opao u pogledu očekivanja. Čak 45% kompanija prijavilo je uska grla sa snabdevanjem intermedijarnih proizvoda, što je najviše od 1991. godine.

U uslužnom sektoru, pokazatelj poslovne klime je donekle splasnuno nakon oštrog rasta prošlog meseca. Pružaoci usluga su nešto manje zadovoljni trenutnom situacijom. Nedavni znaci optimizma ponovo su iščileli. Uslužne delatnosti – pogotovu ugostiteljstvo i turizam, i dalje trpe.

Sa druge strane, logistička industrija ima korist od uspona proizvodnje.

U trgovini se poslovna klima malo poboljšala, uglavnom zbog znatno boljih procena trenutne situacije, pre svega među auto-kućama. Nasuprot tome, znatno je izraženiji pesimizam u vezi sa narednim mesecima. Raspoloženje u veleprodaji je i dalje bolje nego u maloprodaji.

U građevinarstvu je indeks poslovne klime pao, jer su kompanije nešto manje zadovoljne trenutnom situacijom. Njihova očekivanja takođe su i dalje uglavnom skeptična. I u ovoj branši su mnoge kompanije prijavile nestašicu materijala, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Nemačka je i dalje najveći pojedinačni spoljnotrgovinski partner Srbije.

Izvor: Blic/Tanjug