PROGNOZE: Jugoistočna Evropa ostaje u fokusu investitora u skladišta, Hrvatska zvezda u usponu

Sektor skladištenja u regionu Centralne i Istočne Evrope, iako ima privremene probleme, zadržava svoju atraktivnost. Pravci njegovog daljeg razvoja mogu varirati u zavisnosti od lokacije – to je poruka sa panela „Punom brzinom – Šta pokreće razvoj logistike?“ sa CEE Property Foruma 2023, koji je održan u septembru u Beču, piše property-forum.eu.

Kako je na početku istakao moderator Przemisłav Pietak (Przemysław Piętak), savetodavni direktor za lanac snabdevanja u Poljskoj i CIE u kompaniji CBRE, situacija na tržištu skladišnih nekretnina u zemljama Centralne i Istočne Evrope nije ujednačena.

Ivan Pastier, viši menadžer poslovnog razvoja u CTP-u, rekao je da slovačko tržište i dalje dobro funkcioniše i da privlači nove zakupce.

Potražnja je velika. Nearshoring nije samo popularna reč – to je stvarnost u Slovačkoj. Vidimo da mnogo kompanija dolazi iz Kine ili sa drugih kontinenata, jer je kovid razotkrio ranjivosti u lancima snabdevanja i kompanije bi želele da budu sigurne da se to neće ponoviti. Za šest meseci ćemo završiti gradnju skladišta u Slovačkoj, a kompleks je već u potpunosti izdat, rekao je Pastier.

Međutim, druge zemlje u regionu se ipak suočavaju sa manje ili više znakova usporavanja. Grzegorz Chmielak, šef odeljenja za procenu i tržišta kapitala u AXI IMMO Group, naveo je podatke koji jasno pokazuju nižu aktivnost zakupaca, programera i investitora u Poljskoj.

Od januara do juna ukupan obim transakcija zakupa iznosio je 2,24 miliona kvadratnih metara, što je 39% manje na godišnjem nivou. Niža aktivnost zakupaca se odrazila na razvojnu aktivnost, istaknuto je na panelu.

Iako je u Poljskoj u prvoj polovini godine završeno 2,6 miliona kvadratnih metara, zahvaljujući čemu su ukupni kapaciteti stigli na oko 30,6 miliona kvadratnih metara (rast od skoro 9%), na kraju juna samo 2,13 miliona kvadratnih metara bilo je u izgradnji. Relativno visoka nova ponuda u prvim mesecima godine povećala je i dostupnost slobodnog prostora, istaknuto je na panelu.

U prvoj polovini ove godine takođe je došlo do značajnog usporavanja ulaganja u Poljskoj, a obim transakcija je pao.

– Bili smo razmaženi u poslednje tri ili četiri godine, kada je u pitanju sektor industrijskih nekretnina. Ne bi trebalo da bude tako lako skupiti tako „jeftin novac“, ne bi trebalo da bude lako samo potpisati ugovore sa zakupcima, uz tako malo truda. Mislim da se sada vraćamo u period stabilizacije i stvari sa dodatom vrednošću, poput proizvodnje. Verujem da će to biti jedan od glavnih pravaca razvoja tržišta u narednim godinama – rekao je Džejms Ficdžerald (James Fitzgerald), direktor Industrial Agency u iO Partners.

On smatra da, pad na većim tržištima može biti prilika za manje igrače koji tek stavljaju svoj pečat na mapu skladišta u regionu.

Zaista me zanima Hrvatska. Znam da je to trenutno veoma malo tržište, ali u poslednjih 12 meseci tamo su sklopljeni značajni poslovi, posebno nemačkih logističkih kompanija. Shvatili su da tamo postoji luka, da postoji evro, a sada je Hrvatska i u šengenskoj zoni. A infrastruktura je neverovatna. Čvrsto verujem da će Jugoistočna Evropa uskoro biti region za poslovanje, dodao je Džejms Ficdžerald.

Koji drugi faktori će verovatno imati značajan uticaj na dinamiku tržišta u bliskoj budućnosti?

Po mišljenju Petera Solta, partnera i direktora za nekretnine kuće Taylor Wessing u Austriji, vešt PR i saradnja sa lokalnim zajednicama će dobiti na značaju.

Skladište je danas samo ogromna kutija u kojoj radi 20 ljudi, ostalo su mašine. Takve investicije nisu baš privlačne za lokalne zajednice. Morate da počnete da dokazujete lokalnim vlastima i zajednici da će se vaš projekat uklopiti još pre faze dobijanja svih dozvola. Pravilno vođenje PR-a tokom celog procesa razvoja biće sve važnije, rekao je Solt.

Prema Andreasu Kozmi, osnivaču i izvršnom direktoru iREMS International AG, pravilno upravljanje podacima i automatizacija prikupljanja podataka mogu biti faktor koji će, u težim ekonomskim uslovima, odrediti uspeh projekta skladišta.

– Vidimo da ručna obrada podataka, samo sa Excel tabelama, samo sa nekoliko grešaka može biti izvor ozbiljnih problema u velikim magacinskim projektima sa desetinama zakupaca. To bi zapravo sada moglo da postane faktor razlikovanja, jer je prostor za greške danas sve manji i manji – rekao je Kozma, piše property-forum.eu. 

  • PROČITAJTE I: 

Analiza tržišta logističkih nekretnina – Najviše novih kvadrata u Poljskoj, cene u Hrvatskoj značajno rasle

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.