REGION: Cveta potražnja za logističkim nekretninama u Rumuniji

Na tržištu industrijskih i logističkih nekretnina u Rumuniji zabeleženi su novi ugovori o zakupu oko 200.000 kvadratnih metara u prvom kvartalu ove godine, pri čemu su većinu potražnje generisali proizvođači, FMCG i logistički operateri. Prema izveštaju kompanije Cushman & Wakefield Echinox, Rumunija je bila druga u regionu Centralne i Istočne Evrope po potražnji, nakon Poljske, a pre Češke, Slovačke i Mađarske.

Prema podacima koje je preneo portal property-forum, proizvodne kompanije su imale udeo od 17% u zakupu, prestigavši po prvi put logistiku i FMCG igrače (sa udelom od 10 i 13 odsto, respektivno).

– Verujemo da će se ovaj trend intenzivirati u narednom periodu, kao i da će tekući infrastrukturni radovi otvoriti nova područja za ulaganja u industrijske projekte – rekao je Stefan Surcel, rukovodilac Industrial segmenta u kompaniji Cushman & Wakefield Echinox.

Potražnja je uglavnom bila koncentrisana u glavnim logističkim čvorištima u Rumuniji. Oko Bukurešta – 50% ukupnog obima, Ploeštija – 10% i Temišvara – 6 procenata, a kompanije su takođe pokazale interesovanje za Jaši, Krajovu, Arad i Oradeu.

Kada je reč o ponudi, u prvom kvartalu je isporučeno samo 50.000 kvadrarta novog prostora, što je dvostruko manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ukupan kapacitet industrijskih i logističkih nekretnina popeo se na 7,07 miliona kvadrata, a procenat slobodnih kapaciteta iznosio je 6,1% u Bukureštu i 5% na regionalnom nivou.

Prema izveštaju, investitori trenutno imaju u izgradnji projekte ukupne površine od 500.000 kvadratnih metara u različitim gradovima širom Rumuniji, piše property-forum.

Podsetimo, prema ranijoj analizi konsultantske kuće CBRE, Rumunija je u 2023. godini imala najniže cene zakupa industrijskih/logističkih nekretnina u celom regionu Centralne i Istočne Evrope (Central and Eastern Europe – CEE). Ona je ujedno bila jedino tržište sa povoljnijim uslovima od Srbije. Više o tome pročitajte u tekstu u nastavku.

CENE i dostupnost skladišta u Srbiji – Gde je naša zemlja u odnosu na region i Evropu?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.